Статии за диабета

Съвременни показатели за оценка на гликемичния контрол

Валери А. Б.

Компенсация на диабета означава необходимостта от поддържане на нивата на кръвната глюкоза в нормални граници. Поддържането на нормални стойности значително ще намали риска от развитие на усложнения на заболяването. Лечението на диабета е неговата компенсация.

Компенсираният диабет е състояние, при което глюкозата в кръвта може да се поддържа близо до нормата. Вероятността от усложнения в този случай е минимална. В момента информационният метод е да се определи нивото на гликиран хемоглобин. Това информира както вас, така и вашия лекуващ лекар за това каква е била компенсацията за въглехидратния метаболизъм през последните 3 месеца.

С появата на системите от сензори за постоянен мониторинг на кръвната глюкоза (CGM), диабетиците се сдобиват с нещо допълнително и много ценно, а именно да разполагат с база данни, съставена от стотици измерени стойности на кръвната глюкоза за денонощие и хиляди стойности за месец или три месеца. А това дава възможност за математическа обработка и интерпретиране на тези стойности, чрез нови съвременни параметри, които хвърлят светлина върху състояния на гликемичния статус, немислими да бъдат анализирани преди появата на сензорите. Това помага да направим по-комплексна оценката за това  дали диабетът ни е добре компенсиран.

В настоящата статия ще разгледам всички основни параметри, заложени в статистиките на приложения като xDrip+, Nightscout и т.н. Ще се опитам да ги обясни максимално разбираемо, като за целта на някои места ще използвам формули и графики, но ще се старая те да бъдат кратко и ясно обяснени.

Прочетете цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *