Статии за диабета

Значение на средната стойност на кръвната глюкоза, стандартно отклонение, коефициент на вариация CV и вариабилност на кръвната глюкоза

Какво означават тези понятия, каква трябва да е целевата им стойност и как могат да
дадат възможност за по-доброто управление на диабета?

Адам Браун* и Дивия Гописети

Регулярното наблюдение на стойностите на кръвната глюкоза е един от най-важните инструменти при управлението на диабета. Подобно на скоростомер в кола, данните за кръвната глюкозата информират за предприемане на ключови действия при диабета – да се приемат повече или по-малко лекарства, да се увеличи или не дозата инсулин, да се промени избора на храна или времето за хранене, за упражнения и др.
Повечето от нас гледат на стойностите на кръвната глюкоза като на непосредствена насока за взимане на терапевтично решение: „Колко инсулин трябва да поставя сега?“ Но освен това, наблюдението помага и за оформяне на по-дългосрочни модели: „Моята кръвна глюкоза е постоянно висока след закуска през последните две седмици; на какво може да се дължи това и какво може да се направи, за да не е така?
Вижте цялата статия

*Адам Браун, диагностициран с диабет през 2001 г., работи като главен редактор и колумнист в diaTribe. Адам пише авторска колона на diaTribe.org, Adam’s Corner, която от 2013 г. дава съвети за диабет на повече от 1 милион души. Целта на Адам в diaTribe е да информира, като разказва за дейността на стотици конференции за диабет по целия свят. Той работи с много изтъкнати ендокринолози. Първата му книга, Bright Spots & Land Mine, предоставя съвети от личен опит и е практическо ръководство за читателите, за да разберат какво е най-доброто за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *