Статии за диабета

Коригиращ фактор. Корекции на дозата инсулин

За да се постараем да отложим усложненията на диабета и дори да ги избегнем, за да имаме кръвна глюкоза в целевата зона и да се чувстваме добре днес, най-важно за нас е да се стремим към по-добър контрол на диабета. За целта трябва да реагираме навреме и адекватно при хипогликемия (ниски) или хипергликемия (високи нива на кр. глюкоза), да научим повече за действието на инсулина, за храненето и как сами да определяме съотношението храна/инсулин.

За да прилагаме съотношението храна/инсулин/кръвна глюкоза правилно е необходимо да владеем малко диабетна математика.

С помощта на това кратко ръководство ще научим какво е коригиращ фактор, хлебен фактор, как да изчисляваме въглехидратите (хлебни единици) в храната си, как да изчисляваме сами дозите болус инсулин преди хранене или за корекция. А също и как успешно да се справяме с хипогликемия или висока кръвна глюкоза.

Първата статия от това ръководство е посветена на Коригиращия фактор и как с негова помощ да изчислим коригиращата доза инсулин, необходима за третиране и предотвратяване на гликемии (хипер- и хипо-). В статията ще откриете основните формули и много примери за различните видове инсулинова терапия – при многократно инжектиране и помпена терапия.

Към цялата статия

Какво е коригиращ фактор ISF

ISF и корекции на инсулина при режим на многократно инжектиране

ISF и корекции на инсулина при помпена терапия

Необходима ли е корекция на инсулина във фаза на ремисия

Характеристики на някои видове болусни инсулини

Използвана литература:

1. Проф. Мария Дамянова, Проф. Мая Константинова, Изкуството да управляваш диабета, 2008, София, България

2. R. Hanas, Type 1 Diabetes in Children, Adolescents and Young Adults, 2005, Uddevalla, Sweden

3. Вайнилович Е. Г., Забаровская З. В., Шепелькевич А. П.,  „Что важно знать, если у вас выявлен сахарный диабет 1 типa“, Минск, 2007

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *