Статии за диабета

Боледуване при диабет. Начин на действие

Kaк повлияват различните инфекции на нивата на кръвната глюкоза:
Някои от инфекциите не засягат нивата на кръвната глюкоза – лека хрема, лека настинка, леко протичаща шарка. Няма нужда от промени на инсулиновата терапия и хранителния режим. Поемайте много течности и стойте у дома. Но има и:


I. Инфекции, които протичат с повишена ТЕМПЕРАТУРА – грип, пневмония, остър отит, възпаления и други, които ПОВИШАВАТ кръвната глюкоза. (можете да свалите в PDF format)


II. Стомашно-чревни инфекции, гастроентерит, вирусни инфекции с коремни болки, повръщане и/или диария, които ПОНИЖАВАТ кръвната глюкоза.
(можете да свалите в PDF format)

I. Инфекции, които ПОВИШАВАТ кръвната глюкоза

Инфекциите, които протичат с повишена ТЕМПЕРАТУРА – грип, пневмония, остър отит, възпаления и други, ПОВИШАВАТ кръвната глюкоза.
Когато имате инфекция, особено ако тя е придружена от висока температура, секрецията на хормоните, особено глюкагон и кортизол се увеличава, което повишава нивото на кръвната глюкоза. Това значително увеличава нуждата ви от инсулин. От друга страна по време на заболяване, хората по-рядко се хранят и повече почиват. Тези фактори се противопоставят един на друг. Ето защо, основното правило е да се опита първоначално да не се променя дозата на инсулина, въпреки намаляването на апетита и намаления прием на храна.

Начин на действие:

 1. Започнете с въвеждането на обичайната си доза инсулин.
 2. Измервайте кръвната си глюкоза преди всяко хранене и коригирайте дозата инсулин при по-висока кръвна глюкоза преди хранене.
 3. Ако нивото на кръвната ви глюкоза е над 10 ммол/л, можете да увеличите дозата инсулин преди хранене със:
  • ако обичайната ви доза инсулин преди хранене е по-малка от 3 Единици, увеличете я с 1/2 (половин) единица наведнъж, докато стойностите станат по-добри
  • ако обичайната ви доза инсулин преди хранене е между 3 Единици и 10 Единици, увеличете я с 1 (една) единица наведнъж, докато стойностите станат по-добри
  • ако обичайната ви доза инсулин преди хранене е над 10 Единици, увеличете я с 2 (две) единици наведнъж, докато стойностите станат по-добри
 4. Ако нивото на кръвната ви глюкоза е над 10 ммол/л – проверявайте урината и кръвта за кетони. При поява на КЕТОНИ В КРЪВТА над 0,6 ммол/л – действайте според таблицата за интерпретация на кетони, от книгата на д-р Рагнар Ханас “ „Диабет тип 1 при деца, юноши и млади хора“:

Никога не надвишавайте дозата от 0,1 Е/кг тегло, заради риск от хипогликемия.
• пийте много течности, чай от шипка.
• ако започне повръщане и кръвната глюкоза не спада, ВЕДНАГА ОТИДЕТЕ В БОЛНИЦА – риск от кетоацидоза. При ВИСОКА КРЪВНА ГЛЮКОЗА, гаденето е признак, че организмът страда от недостиг на инсулин – начална кетоацидоза
При температура, по-висока от 38° С често се налага да се увеличи дозата инсулин с 25%. Понякога се налага увеличение на общата доза с 50%, ако температурата е над 39° С.
Намалявайте температурата с познатите за това средства – парацетамол, аналгин, нурофен, тайлол за диабетици.
Останете у дома, поне докато не се стабилизират нивата на кръвната ви глюкоза (две седмици).
Поемайте достатъчно течности, инсулин и храна, които обичате и ще изядете.
Ако използвате режим на двукратни инжекции, е трудно да реагирате на променената нужда от инсулин по време на заболяване. По-добре е временно да преминете на 4 или 5 инжекции на ден докато сте болни. Като алтернатива, могат да се прилагат допълнителни дози аналог на инсулина с ултрабързо действие при висока кръвна глюкоза.
По време на ремисия (меден месец), ако не се чувствате добре трябва значително да увеличите дозите инсулин. За децата обичайно е необходима обща доза инсулин за цялото денонощие до 1 Единица/кг/в денонощие, понякога повече, на възрастните – по-малко.
Повишената нужда от инсулин по време на заболяване (например, при настинка с висока температура) обикновено продължава няколко дни, но понякога може да продължи още една седмица след възстановяването. Това е следствие от високото кръвно глюкозно ниво, което от своя страна води до повишаване на инсулиновата резистентност .
Понякога има повишена нужда от инсулин и по време на инкубационния период, който протича няколко дни преди началото на заболяването.
Важно е да се дават много течности на детето с диабет и висока температура, особено ако има и висока кръвна глюкоза (> 12-15 ммол/л), тъй като това причинява често уриниране. Рискът от дехидратация се повишава рязко, ако детето има повръщане или диария.
Ако детето не иска да яде редовно, опитайте се да го убедите да изяде обичайното количество въглехидрати – предлагайте продукти, които детето харесва, например сладки кремчета, плодове или сокове.

II. Инфекции, които ПОНИЖАВАТ кръвната глюкоза

Стомашно-чревни инфекции, вирусни инфекции с коремни болки, повръщане и диария – ПОНИЖАВАТ кръвната глюкоза.
АКO НИВОТО НА КРЪВНАТА ГЛЮКОЗА Е НИСКО, гаденето е най-вероятно причинено от самата болест. Кетоните могат да присъстват в кръвта или урината като признак за липса на храна (въглехидрати), когато нямате апетит, а това може да увеличи допълнително гаденето. При тези заболявания проблемите са свързани със запазването на хранителните вещества, заради гадене, повръщане и / или диария.

Начин на действие:

 1. Уверете се, че гаденето и повръщането са резултат наистина от гастроентерит. За целта измерете кръвната си глюкоза и кетоните в кръвта. Ако кръвната глюкоза е нормална и липсват кетони – причина за гаденето нй-вероятно е самата инфекция. При ниска кръвна глюкоза и леко или умерено повишение на кетоните в кръвта или урината – също. Нивото на “гладни кетони” в кръвта рядко надвишава 3 ммол/л. При възрастните 150-200 грама въглехидрати на ден (45-50 грама на всеки 3-4 часа) намаляват или предотвратяват “гладните кетони”.
 2. Винаги се обаждайте в болницата, когато детето ви е развило гастроентерит за първи път след диагностициране на диабета или имате съмнения какво да правите. Ако детето ви е много болно и има гадене, отидете в болницата. При тази ситуация то може да се нуждае от интравенозни течности и инсулин.
 3. За да се избегне обезводняване трябва да се приемат много течности. Но ако се изпие много течност наведнъж, най-вероятно тя ще бъде повърната веднага. Добре е да се приемат напитки, съдържащи истинска захар (не “диетични” напитки!) на малки и чести порции (2-3 глътки на всеки 10-15 минути), особено ако има гадене или повръщане. Подходящи напитки: плодови сокове, чай с бяла кристална захар или разтвор за рехидрация (от аптеката) или вода със сол и захар (четири чаени лъжички захар, 1/2- чаена лъжичка сол в литър бутилирана или преварена вода, направена от вас). Запишете колко течности е изпило детето.
 4. Измервайте кръвната глюкоза на всеки 2 часа (всеки час, ако съществува риск от хипогликемия) и проверявайте кетоните в кръвта или урината на всеки 1-2 часа.
 5. Ако има проблем с продължителна ниска кръвна глюкоза, най-добрият подход е да се прилагат малки дози глюкагон. Дозата може да се повтори с добър ефект.
  Много важно е да се продължи инсулиновото лечение, дори да не може да се приема храна. Храната се заменя със сладки течности, като сокове със захар, кока-кола и други газирани напитки със захар – не забравяйте – по 2-3 глътки на 10 минути. Ако не можете да овладеете повръщането или родителите на дете с диабет се чувстват изтощени – веднага отидете в болница.
  Забавеното освобождаване на храната от стомаха допринася за ниското ниво на кръвната глюкоза при гастроентерит. Може да се наложи да намалите дозата на инсулина с 20-50%, за да избегнете хипогликемия.
  При продължителни проблеми с ниска кръвна глюкоза, няколко мини-дози глюкагон могат да бъдат полезни.
  Не забравяйте да пиете повече течност, съдържаща захар, но приемайте само по няколко глътки наведнъж, ако имате гадене и/или повръщане. Когато гаденето спре, можете да преминете към нормална храна. Вече не се препоръчва диетата, предписвана по-рано след гастроентерит (варена риба, ориз, сухари и др.). С тази диета често е трудно да се получат достатъчно въглехидрати и калории, така че рядко (или изобщо) не се използва сега. Най-доброто за вас е това, което ви харесва. Единственото изключение е млякото и млечните произведения за малки деца. Ако продължи диарията, тогава млякото и млечните продукти трябва да бъдат изключени от диетата на детето за една или две седмици.
  Никога не забравяйте, че повръщането може да бъде общ симптом на НЕДОСТИГ на инсулин, който се лекува с повишена доза инсулин. Когато повръщате без диария, винаги трябва да предполагате липса на инсулин, което води до високи нива на кръвната глюкоза и повишено ниво на кетони в кръвта или урината. Ето защо при гадене ПЪРВО проверете както кръвната си глюкоза, така и нивото на кетоните (в кръвта или урината). При недостиг на инсулин нивото на кръвната глюкоза ще бъде високо и кетоновият тест ще покаже високи стойности. След това, спешно са необходими допълнителни дози от ултрабърз аналог за предотвратяване на кетоацидоза – тогава трябва да действате като в точка I.
  Обсъдете с вашия ендокринолог или медицинска сестра резултатите, преди да променяте инсулиновата доза, ако не сте сигурни как да ги интерпретирате.

За кетони в кръвта вижте статията Какво да правим, ако имаме кетони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *