Статии за диабета

Калибрации, калибрираща линия и плъгини за xDrip+

Валери А.Б.

Прочетох в една статия, че една CGM система за наблюдение на кръвната глюкоза е толкова добра, колкото са добри възможностите й за калибриране на показанията. Аз считам, че за оценката на една CGM система има и много други показатели, но определено едни е от тях са начините и алгоритмите за калибрация.
Почти на всеки човек, който ползва приложението xDrip+ се налага да прави калибрация на стойностите на кръвна глюкоза измервани от сензора в CGM системата, но много малко хора са наясно как всъщност работи това. Затова в тази статия съм разгледал и практическите и теоретически страни на целия процес на калибрация, които да изяснят как суровите стойности подавани от сензора се „превръщат” в стойности, които xDrip+ визуализира и как точно функционира алгоритъма за калибрация на приложението.

Прочетете цялата статия

3 thoughts on “Калибрации, калибрираща линия и плъгини за xDrip+

 1. Има ли някой, който е наясно с всички плъгини.Екс дрип има ли плъгин ,койта да взима под внимание само последната калибрация.Сензорът с времето ако си измени работата ,калибрациите от 4 дни назад ще правят неточени показанията.

  1. За сензор Либре 2 основният алгоритъм на xDrip наистина взима под внимание само последната калибрация, а не както е описано в статията. Това го проверихме в сорскода след написване на статията.
   За старите модели Dexcom G5 за активни калибрации се считат тези, както е описано в статията.
   За новите G6 и Dexcom One не мога да Ви отговоря.

 2. Много ценна статия.
  Дадох си отговори на доставъпроси.
  Научих нови за мен неща относно xdrip, макар че ползвам програмата близо две години.
  Благодаря за труда Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *