Полезно, Статии за диабета

Първи стъпки за новодиагностицираните с диабет и техните близки

От моя опит на родител с дете с диабет тип 1

Светлана А. Б.

Началото е трудно. Като всяко начало. Но при диабета, освен с първоначалния шок от диагнозата, който някак и някога ще попремине, ние трябва да свикнем и с мисълта, че засега няма открит начин диабетът да изчезне. Той ще бъде с нас всеки ден, всяка минута, до края на живота ни. Но има и хубава новина. Разработват се и се появяват в ежедневието ни все повече и по-добри инструменти, с чиято помощ добрият контрол на диабета е все по-лесно достижим. Нови инсулини с все по-бързо действие и все по-пречистени, сензори за контрол на кръвната захар, помпи и много други. Съществуват онлайн диабетни общности, книги, уебсайтове и все повече информирани и знаещи хора, които могат да помогнат с опит и съвет. Но именно ние сме тези, които трябва ежеминутно да се справяме с контрола на диабета. Както казва един шведски ендокринолог – „Вие трябва да станете по-добри от нас, защото няма как ние да сме с вас 24 часа в денонощието“. И така, нещата, които трябва да прочетем и да научим за новия си живот са наистина много. Но с какво да започнем?


Първо, със сигурност ще получите начално обучение в болницата веднага след диагностицирането. Това е много голяма и важна крачка. Постарайте се, въпреки стреса, в който се намирате в този момент, да слушате, да записвате и да си четете записките по няколко пъти.

Обърнете внимание на това какво представлява диабетът? Как работи вашият организъм? Какъв тип инсулин ви е назначен? Колко минути преди хранене да го поставите, каква е графиката му на действие – важно е да разберете механизма, по който действа, за да бъде ефективна и адекватна на приетата храна поставената доза инсулин. Ако ви дадат литература, която да четете, започнете с това какво представлява диабетът, защо е жизненоважно да се поставя инсулин и се научете да си го поставяте сами. Ако нямате подходяща книга на разположение, в раздел Книги на този блог ще намерите добри ръководства, с които да започнете. Изберете си едно и го прочетете няколко пъти. След това продължете с другите – имате време, пред вас е цял един живот.

Прочетете:


Второ, след като вече сте научили основните неща за това какво представлява диабетът, според мен е много важно да се задълбочите в разделите за Храненето. Има ги във всяка книга в този блог. Научете се как да пресмятате въглехидратите (ВХ) в храната, как да ги превръщате в хлебни единици (ХЕ). В зависимост от индивидуалните си инсулинови нужди, се научете как да определяте необходимата доза инсулин спрямо въглехидратите в храната. Кои са бързи и бавни въглехидрати? Как влияе мазната храна на усвояването на храната и защо това е от значение.

Прочетете: Хранене при диабет

Третият важен момент е да започнете да водите диабетен дневник. В него записвайте каква и колко храна сте дали на всяко хранене, каква е била дозата инсулин, каква е била кръвната захар (КЗ) преди и два часа след храненето. Това помага изключително много, защото можете да проследите как се е променила кръвната захар след хранене и как е повлияла съответната доза инсулин и ако не сте доволни от резултата, да коригирате нещата за следващото хранене. Аз си купих една тетрадка голям формат и за всеки ден на ръка си чертая табличка. Например:

час на хранене КЗ преди хранене инсулинови единици време м/у инсулина и храната КЗ след хранене вид храна и хлебни единици Забележка7.00ч7,8 ммол/л17 Е20 мин.5,3 ммол/лгофрети 4,5 ХЕ
13.00 ч.5,0 ммол/л12 Е0 мин.4,2 ммол/лсандвичи 5 ХЕСпорт

Хипо в 16.00 чДохранване с глюкоза
19.00 ч.6,3 ммол/л14 Е0 мин.8,1 ммол/лкартофи, ябълка, пържола, 6 ХЕ

Заради направената хипогликемия в 16.00 часа ще знам, че на следващия ден, ако отново има спорт по това време, ще трябва да намаля инсулина за същите хлебни единици (ХЕ), а вечерта ще дам малко повече инсулин, за да не е КЗ 8,1 ммол/л два часа след храна.
Извън тези първи три стъпки, които за мен бяха много важно начало, в живота, както всички знаем, се случват най-различни неща, съвсем без да се интересуват подготвени ли сме за тях.
Още в първите седмици след изписването ни от болница, докато още изучавах главата за храненето, синът ми се разболя от някакъв вирус. Веднага вдигна кръвна захар до 14 ммол/л и аз доста се притесних. Беше в една съботна вечер, около 22.00 ч, когато е трудно да получиш съвет от специалист, а трябваше да направя нещо веднага. Спомних си, за щастие, че в книгата, в която бях започнала да изучавам главата за храненето, има раздел за дни на болест. И го използвах буквално като ръководство за действие. Както пилотите на самолети имат дебела книга с инструкции за критични ситуации, така и аз, стъпка по стъпка, четейки тази глава ред по ред и процедирайки според написаното, се справих. И днес, макар и да имам вече някакъв опит, винаги прочитам тази глава или подобна на нея от другите книги, които съм качила в този блог, когато синът ми започне да се разболява.
И така, моят съвет за първите стъпки след диагностицирането е: Не се опитвайте да научите всичко наведнъж – това е невъзможно. Започнете с най-важното. Стъпка по стъпка:

 1. Научете какво представлява диабетът и какъв е профилът на инсулина, който ви е назначен.
 2. Заемете се с информация за храненето, ВХ и ХЕ и се научете сами да определяте инсулиновите дози.
 3. Започнете да си водите дневник.
 4. Винаги, когато се почувствате неуверени, се обаждайте на вашия ендокринолог. И не спирайте да четете. Кураж

Забележка: Подчертаните примери са линкове към статии в този блог, които можете да прочетете още сега, ако кликнете с мишката върху тях.

4 thoughts on “Първи стъпки за новодиагностицираните с диабет и техните близки

 1. Благодаря за цялата полезна информация, статии, книги,съвети. Ще се препрочитат пак и пак.

 2. Благодаря много! Сега видях блога! Но е много полезен, за новооткрити диабет тип 1… Благодаря много…. Бъдете живи и здрави

 3. Сега попаднах на блога ви,браво!!
  Наистина написаното е най-важното за началото.
  Скоро си говорихме със сина ми,който е вече 24годишен ,с Д1 вече 19години.
  Каза ми,че никога не е разбрал,че ми е тежко,че съм била отчаяна ,че е с диабет.
  Каза ми ,че преди години не е имало информация,може би затова съм го приела трудно.
  Дано родителите днес,на които им се налага да вървят по този път,стъпка по стъпка,да са по-спокойни и да е по-лек пътят им.
  Вие помагате за това,браво!

 4. ПРЕКРАСНО кратко Ръководство за началото на диабета – всичко е много ясно и разбрано написано – дано повече хора да го прилагат…!
  БЛАГОДАРЯ на Светлана за оптимизма, спокойствието и ценните съвети, които са нужни особено в началото на ДИАБЕТА…!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *