Книги за диабета

Представяне

Преди една година и половина откриха дибет тип 1 на малкия ми син, който тогава беше на 14 години.

В една неделна вечер след целодневно повръщане и неуспешни опити да го спрем с всички познати средства, ни приеха в болница Токуда с тежка кетоацидоза. Благодарение на денонощните усилия и професионализма на прекрасния екип на Детското отделение, синът ми започна лека полека да се възстановява. Веднага поставиха диагноза – диабет. След допълнителни изследвания се разбра, че става дума за тип 1.

Ако вашето дете започне да слабее, да пие много течности, да се уморява често, ако усетите, че има ацетонов дъх и често уринира – задължително направете изследвания за диабет. За съжаление, в последните години все повече расте броят на децата с диабет. В момента в света живеят 145 000 000 диабетици, като 20% от тях са младежи и деца. Най-висока е заболяемостта в Скандинавските страни, а най-ниска в Африка и Индия. В България по данни от 2017 година на всеки 2 хиляди  деца едно е с диабет. Възрастовата граница на заболелите пада все повече, като най-малкото е 8-месечно бебе.

Докато бяхме в болницата ендокринологът д-р Галина Попова – жена, невероятно отдадена на професията си и с голямо сърце, ми даде да прочета книгата „Изкуството да управляваш диабета“ от проф. Мария Дамянова и проф. Мая Константинова. Тази книга се превърна в моя библия. Още там я прочетох три пъти. До този момент не знаех нищо за диабета, за признаците, които показват, че може да имате диабет, за живота с диабет. Както пише в увода на тази книга:

„Поставянето на диагнозата диабет ще остави дълбоки следи в паметта ви за цял живот. Вълненията, възникнали от тази новина, разбира се, са много силни, с неприятни преживявания, лоши предчувствия, но те са до голяма степен породени от непознаването на проблема и неизвестността за бъдещето. На тези страници ще се опитаме да ви успокоим и окуражим с няколко факта, за да преодолеете първоначалното си объркване и неоснователните опасения.

Първият окуражителен факт е, че след поставяне на диагнозата диабет няма опасност за живота на пациента, защото лечението се започва незабавно!

Вторият окуражителен факт е, че всички деца и юноши у нас се лекуват съобразно най-новите изисквания на модерната диабетология в света!

Третият окуражителен факт е, че при правилно лечение децата и юношите с диабет растат и се развиват като своите здрави връстници и имат равни шансове за реализация в живота!

Затова наричаме диабетиците не болни, а условно здрави.

Четвърти факт – при правилно лечение усложненията на диабета могат толкова да се отдалечат, че даже да не се явят. “

Четейки тази, а след това и много други книги, посветени на живота с диабет, аз осъзнах, че за да бъде правилно лечението на диабета на моя син, аз трябва да науча колкото мога повече за правилното лечение на диабета. Колкото и да е добър вашият ендокринолог, а нашият – д-р Попова е наистина много добър, той не може да бъде с вас всеки ден, по 24 часа в денонощието. За да успеете да направите добър контрол на диабета, трябва да знаете много. Това е.

В този блог ще поместя книги, статии и дискусии, които съм превела от английски и руски език и които много ми помагат. Да се надяваме, че ще помогнат и на вас.

Успех!

 

 

1 thought on “Представяне

  1. Светлана, благодаря Ви за обширната информация, която сте поместили в блога! Много полезна литература сте предиставили. Здраве и успех желая на детето Ви и на Вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *