Книги за диабета

Какво трябва да знаете, ако имате диабет тип 1

 

Кликнете върху корицата, за да прочетете цялата книга

Настолна книга за хората със захарен диабет тип 1

Въведение

Тази книга е за тези, които тепърва започват да живеят със захарен диабет тип 1 (ЗД1). Всеки човек приема това заболяване различно, но най-добре е да се отнасяме към диабета като към съквартирант, когото не сме си избирали, но с когото се налага да живеем в една квартира. Съжителството с  него не винаги е удобно, понякога направо дразни, но няма как да се разделим – ето защо се налага да се научим да живеем заедно.

Нашата задача е да ви помогнем по-бързо да се адаптирате към диабета, за да не управлява диабетът живота ви, а вие да сте тези, които да управлявате диабета.

Съвременните средства за контрол на диабета позволяват на диабетика да води пълноценен живот. Ние се стремим да направим възможно да не променяте кардинално начина си на живот и своите житейски навици.

Но това, което трябва да направите е да промените своето отношение към живота:

  1. Планирайте предварително как да протече вашия ден съобразно инсулинотерапията ви – без да се научите да правите това е невъзможно да водите пълноценен живот с диабет!
  2. Длъжни сте да се научите да се грижите за себе си по-внимателно и да се обичате повече.
  3. Вие сте диабетик – не е нужно да се превръщате в „болен от диабет“.

 

Начални етапи на живота с диабет:

1 етап. Осъзнаване.

Всяко заболяване е стрес за човека. Като нормален човек вие трябва да преминете през всички етапи на осъзнаване – от шоковата фаза до фазата на преориентиране. Необходимо е да знаете, че все още не съществуват начини за ранна диагностика на ЗД1 – ето защо недейте да вините себе си или когото и да било за своето заболяване.

2 етап. Приемане на диабета.

Приемете диабета като нов етап от своя живот, като нова специалност, която придобивате и която се нарича „Живот с диабет“. Няма да получите диплома за това, че сте я усвоили, но най-хубавата ви награда ще бъдат вашето добро самочувствие и физическо здраве.

3 етап. Обучение.

Обучението е основата за овладяване на диабета. Бъдете сериозни към своето обучение още от самото начало, защото вие самите, а не вашият лекар или някой друг ще контролирате своя диабет 24 часа в денонощието и ще се оценявате сами посредством своето състояние.

Разбира се, отначало може да ви обърка огромното количество информация, която трябва да усвоите, за да управлявате добре своя живот с диабет. Не се опитвайте да научите всичко изведнъж. Това е невъзможно.

ПОМНЕТЕ! Ще ви трябва поне една година, за да се научите старателно да разбирате своя диабет и какво да правите в различните житейски ситуации.

Ето защо не се отчайвайте, ако в началото контрола на диабета ви не върви съвсем гладко и както ви се иска. Но вие трябва да се научите ясно да разбирате процесите, които се случват във вашия организъм и правилно да ги тълкувате.

Надяваме се, че тази книга ще ви помогне да изградите по-точно своите приоритети в процеса на обучение в живот с диабет.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *