Диабет тип 1 при юноши и деца, Книги за диабета

Как работи вашият организъм

Как работи вашият организъм

Много е важно да знаете как работи тялото нормално, за да разберете промените, които настъпват при развитие на диабет. Ако не сте запознати с медицинските термини и не желаете да ги помните, можете просто да не обръщате внимание на термините, дадени в скоби. Не е необходимо да ги знаете, за да разберете какво е обяснено тук.

Трите най-важни компоненти на храните, които ядем, са въглехидрати (захари или нишесте), мазнини и белтъчини (протеини). По време на хранене, разграждането на нишестето (дълги вериги на захарта) започва още в устата с помощта на специален ензим (слюнна амилаза). Ензимът е протеиново вещество, което разрушава връзките, които свързват химическите компоненти. Храната се събира в стомаха, където се смесва и се разгражда с помощта на киселинен стомашен сок. После стомахът освобождава тази смес, като тя малко по малко преминава в тънките черва през долния отвор на стомаха (пилор, сфинктер).

След като храната премине в тънките черва, тя се разгражда допълнително от храносмилателните ензими на панкреаса и се смесва с жлъчката, която се получава от черния дроб. Ако ядете захар (например при хипогликемия), тя не може да се абсорбира в кръвта дотогава, докато не достигне тънките черва. Проучване, проведено при възрастни, показва, че глюкозата не може да се абсорбира в устата (устната кухина) или в стомаха.

Вижте цялата глава

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *