Статии за диабета

Изследване на сензори CGM – преглед: Време в целевата зона и психологически ползи

от Тим, блогър*


Това проучване се опитва да открие какво мислят потребителите на CGM (непрекъснат мониторинг на глюкозата като Декском и Медтроник) и Libre за тази технология и как тя е повлияла на управлението на техния диабет. Сега е време да направим заедно предварителен преглед на някои от данните. Все още обработвам по-голямата част от резултатите, ето защо тук ще видите кратък преглед на изследването. Преди да започнете да четете, имайте предвид, че това е набор от данни, получени от интернет потребители, които са отговорили на онлайн проучване. Това е изследване на базата на данни от самооценка и като такова няма никакво ниво на рандомизация (произлиза от английската дума random /случаен, произволен/ и означава разпределяне на участниците в клиничното изпитване на групи по случаен принцип, б.пр.) или строг контрол.

Двата ключови извода от този предварителен преглед са:

  • Потребителите на CGM системите (сензори) са по-добре запознати със своето време в целевата зона, отколкото преди да използват такава система за мониторинг и като цяло виждат забележими подобрения.
  • Най-цитираната полза от непрекъснатото използване на тези системи е, че те позволяват на потребителите да се тревожат по-малко за диабета.

По време на проучването своето мнение са дали 551 души. От тях 95% са хора с диабет тип 1 или LADA, около 40% са от страни извън Великобритания. 44% са използвали Abbott Freestyle Libre, а 42% са използвали някаква форма на Dexcom. В това изследване са участвали много малко потребители на Medtronic. Това вероятно се дължи на факта, че проучването е правено във Великобритания, където Libre е широко разпространен.

Данните все още не са достатъчни, за да се определят по-точно възрастовите граници на тези, които използват сензори.

51% от потребителите харчат повече от 1000 лири годишно, за да използват CGM-тип технологии. 9% от участниците в проучването са получили CGM от НЗК, други 9% от здравните си застраховки. Като знаем, че това не са никак евтини устройства, изследването показва, че потребителите мислят, че макар и не малко, похарчените пари си струват.

В цифрово изражение предимствата на сензорите обикновено са много ясни за потребителите и въпреки че все още трябва да обработвам промените в резултатите им на HbA1C, общата статистика за времето в целевата зона е най-малкото интересна.

Преди да се използва система за непрекъснат мониторинг, най-голямата частот потребителите са нямали представа за времето си в целевата зона (малко повече за това какво е време в целевата зона и защо е важно като показател за добрия контрол на диабета, можете да прочетете в тази статия, б.пр.). Като цяло 45% от потребителите, които са се включили в проучването, не знаели какво е тяхното време в целевата зона преди да имат CGM-подобна система (сензори). А около половината от останалата част са имали време в целевата зона по-малко от 50 % преди да започнат да използват сензори.

След като започнали да използват сензори, ключовото нещо, което изпъква като извод е, че броят на хората, които не знаят какво е времето им в целевата зона, е намалял от 45% на 16%, и че 38% от тях сега имат време в целевата зона между 60% и 80%. Преди да започнат да използват сензори само 10% съобщават, че са имали между 60% и 80% време в целевата зона.

Може би най-интересната промяна е, че преди да се използват сензори, време в целевата зона над 50% са поддържали само 22% от отговорилите. След поставяне на сензори, броят им нараства до 69%.

От участниците в проучването 48% са използвали устройството за 0-1 години, 46% за 1-5 години и 6% за повече от пет години. По-нататъшното обработване на данните от изследването ще разкрие кои от участниците са със CGM и кои са с Libre.

83% съобщават, че все още използват устройството си постоянно, но 11% съобщават, че го използват само „Понякога“. Много хора се възползваха от възможността да споменат, че устройствата струват прекалено скъпо, а немалко се оплакаха, че са спрели да използват сензори заради непосилните разходи.

Вероятно най-интересният извод идва от отговорите на последния въпрос от това проучване, а именно как тези устройства променят живота на хората с диабет. 62% смятат, че сензорите са им позволили да се тревожат по-малко за своя диабет. Това не е клиничен резултат, а психологически.

Тоест, за значителен брой от участниците спокойствието е от голямо значение и тези устройства са помогнали за постигането му.

Остава да се направят още много анализи на събраните данни по отношение на възрастта на участниците, които използват сензори и промените в HbA1c, които те са приписали на използването на тези системи.

Освен това е необходим и сериозен анализ на дадените в свободна форма отговори.

Засега обаче, от направените предварителни анализи, двата ключови извода са, че чрез използването на сензори, хората са много по-наясно с времето си в целевата зона и че тези системи осигуряват психологическа полза за голям брой потребители. Това е доста полезна информация!

* Тим, който има диабет от 27 години е автор и създател на блог https://www.diabettech.com/, посветен на диабета. Оригиналната статия може да намерите на адрес https://www.diabettech.com/cgm/the-cgm-survey-a-preview-time-in-range-and-psychological-benefits/ , бел.пр.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *