Книги за диабета, обучаващо пособие за хора със захарен диабет

Глава 3. Инсулинотерапия

Глава 3.

ИНСУЛИНОТЕРАПИЯ

Инсулинът е хормон, който отсъства във Вашия организъм и който е жизнено необходим за поддържането на нормалната обмяна на веществата.

Той има белтъчна структура и се разрушава в стомаха под въздействието на ферментите (стомашните сокове), поради което не може да бъде приеман под формата на таблетки. Основният начин за въвеждане на инсулин в организма е чрез подкожно инжектиране.

В последните години се провеждат изпитания за инхалационен начин за въвеждане на инсулин. Засега са получени само предварителни резултати, предимно подходящи за хора с диабет тип 2.

С помоща на схема за интензивна инсулинотерапия ние се стараем да имитираме нормалната работа на панкреаса. За съжаление, това трудно се постига дори с помощта на най-новите видове инсулин. Хората с диабет трябва да знаят основните принципи на лечение, за да могат в различни житейски ситуации сами да коригират необходимата доза инсулин.

Вие вече знаете, че панкреасът изработва инсулин в базален режим (постоянно не голямо количество) и секретира много инсулин в отговор на приема на храна (болуси). Съобразно с това инсулините се делят на 2 групи:

с продължително(бавни инсулини) и с кратко(бързи инсулини) действие.

Натиснете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *