Статии за диабета

Електронен дневник и предвиждане-симулация на КЗ с приложението xDrip+

от Валери А. Б.

За хората, които за поставяне на инсулин използват писалки, воденето на дневник на диабетика е важна част от процеса за добър контрол на кръвната захар (КЗ). Често се налага да се проверяват стари записки, за да се види при каква храна и в кой период на деня каква е била правилната инсулинова доза, поставена с писалка. Също така, за разлика от диабетиците с инсулинова помпа и затворен цикъл, при използването на писалки предсказването на резултата от поетата храна и поставената доза инсулин може да бъде нелека задача, решаването на която обаче би спомогнало за по-добрия контрол на диабета.

За тези, които използват глюкозни сензори в CGM система за наблюдение на КЗ, в която участва и приложението xDrip+, съществува удобен начин за водене на електронен дневник, в който върху графиката на изменение на КЗ да се създават бележки, в които да бъдат записани данни като количество храна, каква е храната, инсулинова доза и др. В последствие тези бележки може да се преглеждат назад във времето и поставени върху графиката на КЗ лесно да се оценява ефекта от храна-инсулин върху изменението на КЗ. Бележките могат да бъдат допълвани или изтривани, така както би било и в един дневник на хартия.

Също така разработчиците на приложението xDrip+ са създали възможност преди да поставите инсулина, да въведете данните за дозата инсулин и количеството въглехидрати в храната и приложението автоматично да ви начертае прогнозна графика – как ще се промени КЗ в следващите няколко часа. За целта е необходимо първо да попълните в приложението някои ваши данни за инсулин, въглехидрати и т.н., които подробно съм описал в текста по-долу.

Изтеглете цялата статия в PDF формат ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *