Статии за диабета

Проверка на точността на глюкомер

Скъпи приятели, несъмнено повечето от вас знаят това, което накратко ще споделя тук относно проверката на точността на глюкомерите, но аз наскоро се сблъсках с тази задача и се наложи да прочета някои неща, за да разбера как може да стане това.

от Валери А. Б.

Доскоро си мислех, че мога да занеса глюкомера в някоя лаборатория и там по някакъв техен начин да проверят и да ми съобщят с каква точност мери нашият глюкомер, така че, да имам едно наум, когато правим контролни измервания за определяне стойността на кръвната глюкоза.

В нашия случай това най-често се налага, за да проверим точността на сензора,който използваме – Freestyle Libre.  За съжаление се оказа, че в лабораториите, които посещаваме не извършват подобна услуга и се налага да се оправяме сами.

Прочетете още

2 thoughts on “Проверка на точността на глюкомер

  1. Здравейте, г-н Василев, моля не се обиждайте, но типично по български обяснявате, очевидно с доста познания, как нещата НЕ са. Но нито дума как да се направят.

    За нас изходните параметри са следните: имаме дете болно от Диабет Тип1. Имаме сензор и глюкомер, и именно глюкомера е този, по който „равняваме“ получените резултати. И когато глюкомера има разлика с реалните стойности, то и нашите резултати не са каквито искаме и очакваме. Затова, колкото и аматьорско да е подобно измерване, то поне ще ни покаже приблизително колко по-ниско от реалното отчита глюкомера. И имайки това предвид, се надявам да подобрим контрола на КЗ.

  2. Хм… Приблизително точно. Изглежда добре… и успешно може да подведе някого. Дали авторът има представа от метрология, от сравняване на измервания, от определяне точността на измерителен уред? Дали има представа за видовете грешки и коя как се определя? Като чета описаното – едва ли. От масово-потребителска гледна точка звучи добре; от инженерно-научна – наивно и не особено точно.
    И тези разтвори – те са „контролни“. Дали работи и дали грубо се вмества в нормите. Не за определяне на точността.
    Освен всичко – точността на измерване на глюкомера се определя предимно от лентичките, не от самия измерител. Не случайно допреди не много време всяка опаковка лентички вървеше със свой калибриращ чип, определящ особеностите и отклоненията на съответната партида ленти. Елекронният уред е прост иизмерител – ЕДН, ток или светлинен поток – в зависимост от начина на измерване на КЗ. Това изерване от десетилетия е просто и достатъчно точно – дори мултимерите за по 4-5 лв. от магазините „по левче“ са доста точни и с повтаряеми параметри. От друга страна – прецизната микрохимия на лентичките по-лесно подлежи на отклонение на състава, което дор да е малко – може да повлияе на измерването в немалка степен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *