Статии за диабета

Какво най-БЪРЗО ще вдигне кръвната ми захар при хипогликемия?

В тази статия ще стане дума за бързина на покачване на кръвната захар, която е много важен показател, когато сме с хипогликемия. Хипогликемия означава ниска кръвна захар. Приемането на всеки вид въглехидрати, съдържащи глюкоза, ще повиши нивото на кръвната захар. Но кои храни (захари) най-бързо ще направят това?

Много често се питаме какво най-бързо ще вдигне кръвната ми захар при хипогликемия?

В тази статия ще говорим за видовете захари от тази гледна точка – БЪРЗИНА на вдигане на кръвната захар.

Захарите биват:

 • монозахариди (с една захарна молекула) – глюкоза, фруктоза и галактоза и
 • дизахариди (с две захарни молекули) –  захароза (трапезна захар, рафинирана захар), лактоза и малтоза.

Колкото по-малко захарни молекули съдържат захарите, толкова по-бързо се усвояват и БЪРЗО качват нивото на кръвната захар.

Само монозахаридите могат да се абсорбират веднага от червата. Дизахаридите и нишестето първо трябва да бъдат разградени с помощта на храносмилателни ферменти.

Захарозата, глюкозата и фруктозата съдържат еднакъв брой калории на грам (4 kcal).

Глюкоза

1 грам = 4 кcal.  ГИ* 100

*ГИ – “гликемичен индекс” е термин, който се използва за обозначаване на това как различните продукти влияят на кръвната захар. По-висок ГИ, по-голямо покачване на кръвната захар.

Глюкозата НЕ може да се всмуче в кръвта от лигавицата на устата или от стомаха – тя трябва да попадне в тънките черва.

Глюкозата се абсорбира директно през лигавицата на тънкото черво в кръвта, която я предава на клетките. Тя повишава кръвната захар НАЙ-БЪРЗО от всички видове захари. Ето защо приемът на чиста глюкоза е предпочитан при лечение на хипогликемия.

Десет грама глюкоза ще увеличат кръвната захар при възрастен човек приблизително с 2 ммол/л след 15 минути. Кръвната захар ще се повишава в продължение на 45-60 минути. На децата може да се дава по-малко количество глюкоза. Например 1,5 г глюкоза/10 кг тегло
ще повишат кръвната захар приблизително с 2 ммол/л.

Най-бързо от глюкозите работи:

 1. Напитка с  глюкоза
 2. Глюкозна таблетка
 3. Гел глюкоза

При хипогликемия най-бързо от всичко действа глюкозата във вид на напитка, таблетки или гел. Винаги трябва да носите глюкозни таблетки със себе си. Спортните енергийни напитки (като Lucozade, Gatorade или други) съдържат чиста глюкоза и дават бързо увеличение на кръвната захар.

Захароза

1 грам=4kcal  ГИ 65

Захарозата, известна още като „трапезна захар“ или „тръстикова захар“, е въглехидрат дизахарид, образуван от молекулите на глюкозата и фруктозата. Съдържанието й в захарта е 99,5%.

Поради съдържанието на глюкоза в захарозата, тя има сравнително висок гликемичен индекс (65) и води до бързо повишаване нивата на кръвна захар.

И така, на второ място след глюкозата за скоростно повишаване на кръвната захар стои захарозата. Захарта се състои наполовина от глюкоза и фруктоза – на 1 ХЕ (12 вх) са равни 2 чаени лъжички или 2-2,5 бучки, следва мед (2 чаени лъжички) и плодов сок или напитка с добавена захар.

Най-бързо от захарозите работи:

 1. Газирана напитка със захар (кока-кола, лимонада и др.)
 2. Захар
 3. Мед
 4. Плодов сироп

Източници на захароза са захарта, конфитюрите, медът, сладкарските изделия, сладките напитки, сладоледът.

Обикновената захар е захароза, която се състои от глюкоза и фруктоза .Тя не предизвиква същото покачване на кръвната захар в сравнение със същото количество чиста глюкоза, но е следващото подходящо при хипогликемия, ако не разполагате с чиста глюкоза.

Не оставяйте пакетчетата захар, поднесени с кафето в заведения в чинийката. Мушнете си ги в джоба или чантичката. Може да ви помогнат, ако се окаже, че сте свършили таблетките си с глюкоза. J

Кутийка сок със захар или газирана напитка със захар може да е добра алтернатива при ниска кръвна захар. Често е по-лесно да изпиете няколко глътки сок, отколкото да използвате глюкозни таблетки или гел.

При съединение на две молекули глюкоза се образува малтоза – малцова захар. Тя се съдържа в меда, малца, бирата, меласа (петмез).

Фруктоза

Съдържащата се в захарозата фруктоза или плодова захар е проста захар. Тя е приблизително 1,5 пъти по-сладка от захарозата (бялата захар). Фруктозата се обработва по различен начин от глюкозата, тъй като се метаболизира в черния дроб. Както глюкозата, така и фруктозата се абсорбира директно в кръвта от тънките черва. НО черният дроб трябва да преобразува фруктозата в глюкоза, преди тялото да може да я използва за енергия. Ето защо фруктозата покачва кръвната захар по-бавно от чистата глюкоза. Ако приемате повече фруктоза, отколкото черният дроб може да обработи, той започва да синтезира мазнини, които се пренасят в кръвта и се превръщат в холестерол и триглицериди. Това може да има отрицателни последици за здравето като затлъстяване, чернодробно заболяване и висок холестерол. В резултат на това в някои страни фруктозата не се счита за подходящ заместител на захарта за хора с диабет. Внимавайте с много от така наречените „диабетични продукти“, защото те съдържат фруктоза вместо захар.

Чистият плодов сок съдържа главно фруктоза, която дава по-бавно увеличение на кръвната захар. Чаша сок, съдържаща 20 грама въглехидрати, дава по-бавно покачване на кръвната захар, в сравнение с глюкозните таблетки, съдържащи същото количество въглехидрати.

Източници на фруктоза: Ще я откриете в меда, повечето плодове и някои кореноплодни зеленчуци, като цвекло, сладки картофи, пащърнак и лук. Тя се съдържа и в различни подсладители, като царевичен сироп и сироп от агаве. Ако в списъка с основните съставки на даден продукт е посочена добавена захар, най-вероятно той съдържа много фруктоза.

Галактоза

Галактозата е монозахарид, който се среща много често в природата. По състав е подобен на глюкозата, само леко се различава от нея по своята атомна структура. Най-високото му съдържание е открито в лактозата.

Представлява обикновена млечна захар.

Източници на галактоза. Основният източник на галактоза при хората е храната. Голямо количество консумирана храна през деня съдържа лактоза, от която в червата се образува галактоза в резултат на хидролиза. Много храни съдържат чиста галактоза. Такива продукти са например мляко, заквасена сметана, сирене, кисело мляко, кефир. Ето защо тези храни вдигат кръвната захар, но не се препоръчват при хипогликемия, защото го правят много бавно.

Обобщение. Кое колко бързо работи при хипогликемия:

 1. Напитка с  глюкоза ГИ 100
 2. Глюкозна таблетка ГИ 100
 3. Гел глюкоза ГИ 100
 4. Газирана напитка със захар (кока-кола, лимонада и др.) ГИ 78
 5. Мед ГИ 72
 6. Трапезна захар ГИ 65
 7. Плодов сироп
 8. Мляко ГИ 30
 9. Сладолед ГИ 44
 10. Плочка шоколад ГИ 43

И така:

КАКВО ДЕЙСТВА ВЕДНАГА: Приемът на чиста глюкоза е предпочитан при лечение на хипогликемия, както и всеки вид бързи въглехидрати, съдържащи глюкоза, който ще повиши БЪРЗО нивото на кръвната ви захар – сок със захар, захар, захарни бонбони (но не, които се смучат дълго), мед, сладки газирани напитки със захар като кока-кола (но не диетична).
КАКВО НЕ ДЕЙСТВА ВЕДНАГА: Мазната и богата на фибри храна забавя освобождаването на стомаха – НЕ разчитайте на шоколад, сладкиши и/или бисквити с фибри и сладолед и храни с нисък гликемичен индекс при много ниска кръвна захар, ако искате да я повишите СПЕШНО.

Допълнителни фактори, допринасящи за скоростта на усвояване на храната

1. Прием на течности по време на хранене – стимулира по-бързата евакуация на храната от стомаха и води до по-бързо покачване на кръвната захар.

2. За скоростта на покачване на кръвната захар след ядене е важен и вискозитетът на храната – твърдата храна, като палачинките, например, се усвоява  по-бавно в сравнение с течната храна, каквато е супата. Рязането, кълцането, стъргането, смилането на продуктите ускорява тяхното разграждане. Соковете се усвояват по-бързо от целия плод.

3. Термичната обработка на храната помага за разграждането на сложните въглехидрати. Следователно суровите продукти ще се усвояват по-бавно от преминалите термична обработка.

4. Готварската сол ускорява попадането на глюкозата в кръвния поток – бързо повишава кръвната захар.

За тези, които искат да прочетат още нещо нека припомним какъв е механизмът на

усвояване на въглехидратите

Глюкозата от храната може да се усвоява в кръвообращението само след като попадне в тънките черва. Тя не може да се абсорбира (усвоява) през устната лигавица, както се смяташе по-рано. За да достигне тънките черва храната трябва да премине през пилорния отвор на стомаха, чрез отварянето на пилорния сфинктер, след което с вълнообразни движения се придвижва по протежение на тънките черва . Пилорният сфинктер може да пропуска само много малки късчета храна.

Сложните въглехидрати отначало трябва да се разградят на прости захари, преди да постъпят в кръвообращението. Оказва се, че дължината на въглехидратната верига не влияе така силно на усвояването, както се смяташе по-рано, тъй като “разграждането” (разпада на веригата) е доста бърз процес.

Въглехидратите са важни за метаболизма на организма. Само монозахаридите могат да се абсорбират веднага от червата. Дизахаридите и нишестето първо трябва да бъдат разградени с помощта на храносмилателни ферменти. Хранителните фибри (хранителни влакна) не могат да се разграждат на захариди в червата. Запасите от гликоген в черния дроб се състоят от дълги вериги глюкоза.

Някога класифицирали въглехидратите на бързи и бавни, в зависимост от размера на молекулите им. Но за да се определи тяхното влияние върху нивото на кръвната захар, е по-точно да говорим за бързи и бавни продукти, като оценяваме техния състав, съдържанието на целулоза и начинът на приготвяне, което е по-важно, от това просто да ги оценяваме по съдържанието им на захар.

Съгласно последните изследвания, особено важно е съдържанието на фибри (целулоза) в диетата и размерът на частиците. Нишестето в зеленчуците се разгражда по-бавно от нишестето в хляба. Нишестето в картофите бързо се разлага на глюкоза. Нишестето в пастата се декомпресира много по-бавно, дори и при тези, приготвени от бяло брашно, съдържащо малко фибри.

Това, как сдъвквате храната и големината на късчетата храна, които гълтате също влияят на реакцията на кръвната захар. Колкото по-малки късчета – толкова по-бързо усвояване. Например готовото картофено пюре съдържа ситен прашец, който се смесва с течност. Глюкозата от картофеното пюре се абсорбира толкова бързо, колкото и разтвор на глюкоза. За сравнение макароните и ориза имат по-голям размер на частиците, ето защо преди да попаднат в кръвта те трябва да се преработят от стомашните сокове. По същата логика цялата ябълка се абсорбира по-бавно от ябълковия сок.

Освобождаване на стомаха

Всичко, което предизвиква бавно освобождаване на храна от стомаха, също води до по-бавно повишаване на нивото на кръвна захар. Следователно, важна е структурата на храната, а не самото количество. Мазнини и влакна предизвикват бавно освобождаване на стомаха, докато приема на течности по време на хранене – бързо. Много студена (4 ° С) или гореща (50 ° С) храна също забавя освобождаването на стомаха.

Скоростта на освобождаване на стомаха се влияе от нивото на кръвната захар. Стомахът се освобождава по-бързо при ниска кръвна захар и по-бавно при високи нива на кръвната захар.

Високото ниво на инсулин в кръвта може също да забави освобождаването на стомаха. Такава реакция действа срещу нас, обаче, когато се развива хипогликемия. В този случай трябва нещо с високо съдържание на глюкоза, глюкозни таблетки, глюкозен гел, бяла кристална захар или напитка със захар.

Умерените упражнения не променят или много малко ускоряват освобождаването на стомаха, докато интензивните тренировки спират освобождаването на стомаха до 20-40 минути след спиране на мускулната активност. Възможно обяснение на такова забавено освобождаване на стомаха след голямо физическо усилие е повишената секреция на адреналин и морфино-подобните хормони (ендорфини).

Освобождаването на стомаха може да се забави при гастроентерит. Това допринася за проблема с дългосрочната ниска кръвна захар, която често се свързва с повръщане и диария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *