Диабет тип 1 при юноши и деца, Книги за диабета

Регулиране на кръвната глюкоза

Регулиране на кръвната глюкоза

В период, когато не сте яли нищо, цялата ви кръв съдържа средно само около 5 грама глюкоза (1 бучка захар). Ако все още растете, това количество ще бъде още по-малко. Същевременно кръвта трябва да доставя на тъканите на тялото около 10 грама глюкоза на всеки час. Очевидно, ако нещо се случи с приема на глюкоза, всички ваши резерви ще бъдат изчерпани много бързо, което ще доведе до сериозен недостиг на глюкоза в кръвта ви за един час.

При всеки човек без диабет самият организъм е в състояние да регулира нивата на кръвната глюкоза в тесни граници, нормално между 4 и 7 ммол/л. Ако кръвната ви глюкоза спадне под 3.5-4 ммол/л, ще се почувствате зле. Намаляването на кръвната глюкоза ще стартира всички защитни реакции на организма, тъй като тялото ви ще се опита на всяка цена да достави на мозъка цялото оставащо количество глюкоза.

Докато организмът се опитва да достави последната глюкоза там, клетките извън мозъка ще работят на икономичен режим, като намалят количеството използвана глюкоза. Мозъкът не е в състояние да създава запаси от глюкоза, така че работата му зависи от равномерна и постоянна доза глюкоза, получавана от кръвта. Ако обаче човек не яде известно време, мозъкът се адаптира и използва други източници на енергия, главно кетони.Докато хормонът инсулин намалява нивото на кръвната ви глюкоза, има и други хормони в организма, които могат да го повишат. Тялото реагира на ниска кръвна глюкоза със защитна реакция, известна като контрарегулация. В процеса на контррегулация автономната нервна система взаимодейства с някои други хормони, за да увеличи кръвната глюкоз. Тази защита срещу хипогликемия е изключително важна за организма. Симптомите, свързани с хипогликемията, са както отговор на мозъка на липсата на глюкоза, така и резултат от прякото действие на контраинсуларните хормони.

Като цяло, децата са по-чувствителни към хипогликемията, отколкото възрастните. В едно проучване на здрави деца и юноши, те започват да усещат симптомите на хипогликемия при кръвна глюкоза 3.8 ммол / л в сравнение с 3.1 ммол / л  при възрастните.

Вижте цялата глава

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *