Диабет тип 1 при юноши и деца, Книги за диабета

Хипогликемия

Хипогликемия

Хипогликемия означава  ниска  кръвна глюкоза. Понякога симптомите на хипогликемията се проявяват, дори когато кръвната глюкоза не е много ниска и даже когато е сравнително висока (вж. “Ниво на кръвната глюкоза и симптомите на хипогликемията” на стр. 58). Може по-точно да определим симптомите на хипогликемията като “усещане”, предупреждение за определено ниво на кръвната глюкоза, но не винаги за наистина ниско ниво.

Нивото на глюкозата може да се измерва като глюкоза на цялостната кръв или като глюкоза на плазмата. Повечето глюкомери, които използват днес, показват стойността на глюкозата на плазмата, което е приблизително с 11% по-високо, отколкото стойността на глюкозата на цялостната кръв. В тази книга дадените числа се отнасят основно за глюкозата на плазмата, освен ако няма специално уточнение (в първото английс­ко издание са използвани стойностите на глюкозата на цялостната кръв, ето защо числата са по-ниски).

В много европейски страни се използват и двата вида глюкомери (за цялостна кръв и за плазма), ето защо трябва да уточните с помощта на инструкциите към прибора или на своя лекар какво точно показва вашият глюкомер.

Не при всички хора симптомите при развитие на хипогликемия са еднакви. Но при всеки диабетик симптомите са едни и същи всеки път. Трябва да се проверява глюкозата при всякакви симптоми и дори просто при непознати усещания. Това е особено важно в първите дни след поставяне на диагнозата, когато се учите да разпознавате своята индивидуална реак­ция на хипогликемията. Ако скоро са диагностицирали вашия диабет, то е много важно, лекарите и сестрите в болницата да ви помогнат да разберете какво означават твоите индивидуални симптоми. Също така е важно всички членове на вашето семейство да знаят как се лекува хипогликемия по ефективен и безопасен начин.

Обикновено симптомите на хипогликемията се делят на две категории: симптоми, предизвикани от опитите на организъма да повиши нивото на кръвната глюкоза , например, с помощта на адреналин (известни като “автономни” или “адренергични” симптоми), и симптомите от главния мозък, възникващи в резултат на недостатъка на глюкоза в централната нервна система (“неврогликопенични” симптоми). Вж. таблицата с основните признаци на стр. 55.

Вижте цялата глава

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *