Диабет тип 1 при юноши и деца, Книги за диабета

Избор на инсулиновите дози

Начало на инсулинотерапията

Още веднага след диагностицирането на диабет тип 1, без забавяне, започва лечение с помощта на подкожно инжектиране на инсулин. Тогава общата доза може да достигне до 1,5-2 единици/кг/ден, но скоро започва да се намалява. Малките деца са по-чувствителни към инсулина и обикновено за тях са необходими по-малко единици на кг. Но дозировката на инсулина се избира строго индивидуално и често две деца на една и съща възраст имат нужда от съвсем различно количество инсулин.

 Режим на двукратни инжекции

Във Великобритания и много други страни повечето деца започват инсулинотерапията с две инжекции на ден. Много деца използват комбинации или смеси на бърз инсулин (Актрапид, Хумулин Р, Инсуман Рапид) или аналог на инсулина с ултрабързо действие (НовоРапид, Хумалог) и инсулин със средно действие (Протафан, Инсулатард, Хумулин Н, Инсуман Базал) преди закуска и преди вечеря. Такива дози и готови смеси са адаптирани към един и същ постоянен брой въглехидрати на хранене и едно и също ниво на физическа активност. При режима на двукратни инжекции трябва последното хранене за деня да е непосредствено преди заспиване с цел  избягване на нощна хипогликемия.

Режим на трикратни инжекции

Режимът на трикратни инжекции най-често се състои от комбинация на 1. бърз инсулин или аналог с ултра­бързо действие плюс инсулин със средно дейст­вие преди закуска, 2. бърз инсулин преди късен обед след връщане от училище или преди вечеря и 3. инсулин със средно дейс­твие преди сън. Такъв режим е подходящ за малки деца, особено, ако е трудно да се осигури възрастен, който  би могъл да инжектира инсулин преди хранене в училище или в детската градина. Комбинацията от инсулини с бързо и средно действие преди закуска може да се окаже добро решение за юноши, които често забравят да си сложат инсулин преди обяда ако са в училище или с приятели. В подобни ситуации готовите смеси инсулин, прилагани с помощта на спринцовки, могат да се окажат най-добрия избор.

Режим на многократни инжекции

В Швеция, САЩ и други страни от самото начало на диабета ние се стараем да използваме ре­жим на многократни инжекции с поставяне на ана­лог на инсулина с ултрабързо действие преди храна, дори за малките деца и кърмачетата. В някои центрове поставят на децата инсу­линова помпа от момента на диагностициране, но най-често тази форма на терапия се  предписва по-късно. При многократни инжекции инсулин се инжектира преди основните хранения: преди закуска, обед, вечеря и втора вечеря (при ранна вечеря в 17.00-18.00 ч. и голямо хранене на втора вечеря в 20.00-21.00ч). При този режим допълнително хранене се прави непосредствено преди сън, но само ако тогава е измерена ниска кръвна глюкоза.

Вижте цялата глава

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *