Статии за диабета

Какво се случва с тялото в пубертета? Практически съвети

В пубертета организмът на младия човек се развива бързо, нуждата от инсулин се повишава и често се налага значително да се увеличат дозите инсулин. Следователно, схемите за инсулинова терапия трябва редовно да се преразглеждат и променят.

Съвет: Не бива да се притеснявате, ако по време на пубертета стойността на гликирания хемоглобин  HbA1c се качи. Не е лесно да се постигне отличен HbA1c в този период на бурен растеж, тъй като секрецията на растежния хормон увеличава нивата на кръвната глюкоза. Понякога HbA1c може да се повиши с почти 1% (например от 7 до 8%), дори ако продължавате да контролирате диабета си, точно толкова добре, колкото и преди пубертета. Стремете се към HbA1c до 7%. Ако ви е трудно да се справите добре с режима на многократно инжектиране, обмислете да сложите инсулинова помпа.

Растежни хормони:

По време на пубертета, когато младият човек расте бързо, се отделя огромно количество хормон на растежа. Защо това увеличава нуждата от инсулин?

1. Растежният хормон, както и много от  от най-важните хормони, се произвежда в хипофизната жлеза, която се намира в основата на главния мозък. Най-важната функция на този хормон е да стимулира растежа. Неговото влияние върху повишаването на кръвната глюкоза се проявява заради  контраинсуларния му ефект върху повърхността на клетката, като по този начин се намалява консумацията на глюкоза от клетките.

 2. Хормонът на растежа се секретира във висока концентрация през нощта, което обяснява защо младите хора често се нуждаят от много по-голяма доза инсулин с продължително действие (базален инсулин). Действието на хормона на растежа, което увеличава кръвната глюкоза, започва след 3.00 – 5.00 часа през нощта. Това причинява проблем с висока кръвна глюкоза сутрин, което е много често срещано явление при подрастващите, особено сред тези с по-високо ниво на гликиран хемоглобин HbA1c и се нарича  ‘‘Феномен на зората’’. Често е сложно да се подбере режим на инсулинотерапия така, че той да съответства на повишената потребност от инсулин сутрин.

Съвет: Когато започнете бързо да растете, ще ви трябва значително увеличение на дозата базален инсулин преди сън. Ако сте на човешки инсулин (Протафан, Инсулатард, Хумулин Н, Инсуман Базал) може да ви се наложи да повишите дозата си на 12,  20 или 24 единици за кратък период. След няколко месеца може да се наложи да увеличите дозата си още, почти до 30 единици. Девойките на режим на многократни инжекции, средно увеличават своята доза на базален човешки инсулин с 6-20 единици за година. Базалните инсулини (с продължително действие) Лантус, Тресиба или инсулинова помпа могат да бъдат по-добра алтернатива  в такива случаи.

При юноши без диабет нивото на инсулина в кръвта също се повишава в този период, за да се справи с това положение.

 3. Растежният хормон също стимулира производството на кетони, като по този начин увеличава риска от кетоацидоза при юношите.

Съвет:  При висока кръвна глюкоза, останала такава над два часа, задължително измервайте кетоните.

 3. Повишеното ниво на растежните хормони в организма води до намаляване на чувствителността към инсулин (повишена инсулинорезистентност).

Съвет: Ако си поставяте недостатъчно инсулин в този период “на скачане на височина”, може би няма да достигнете височината си. В миналото децата с диабет често са имали забавяне на растежа, но днес това се среща много рядко. По време на пубертета вие растете бързо, така че ви е необходима по-голяма доза инсулин.

Момичетата растат по-бързо година преди техния първи менструален цикъл, около 12 годишна възраст. При момчетата нарастването на ръста настъпва малко по-късно, обикновено на възраст от 14 години. Естествено, при различните деца този период може да варира значително. Тийнейджърите с диабет имат по-високо ниво на хормона на растежа, отколкото техните връстници без диабет. Въпреки това, те могат да растат дори по-бавно от необходимото, ако не осъществяват адекватен контрол на кръвната глюкоза. Това се дължи на факта, че ефектът на растежния хормон е частично зависим от протеина IGF-1 (инсулиноподобен растежен фактор-1). IGF-1 се произвежда в черния дроб и за стимулирането на този процес е необходим инсулин. Тъй като концентрацията на инсулин в черния дроб при хора с диабет е по-малка, нивото на IGF-1 също ще бъде по-малко.

Инсулинови нужди по време на пубертет

Момчетата по време на пубертета обикновено се нуждаят от много по-голяма доза инсулин до 1,4-1,6 Ед/кг/ден (например, ако момчето тежи 70 кг, общата доза инсулин за денонощието може да достигне 90 – 110 единици), а понякога и по-висока.

Момичетата в период на растеж може да се наложи да увеличат дозата над 1,1 Ед/кг/ден (например, ако момичето тежи 60 кг, общата доза инсулин за денонощието може да достигне 66 единици и повече).

Понякога се налага и увеличаване на дела на базалния инсулин спрямо денонощната доза инсулин. В изследване, направено в САЩ, се посочва, че деца в предпубертетна възраст са получили 41% от денонощната си доза под формата на базален инсулин, а в групата на юношите – 46%.

След началото на менструацията растежът при момичетата се забавя и те, като правило, достигат окончателния си растеж през следващите две години. По това време е много важно да се намали дозата на инсулина и да се регулира приема на храна (да се намалят въглехидратите и мазнините), за да се избегне „увеличаване на ширина“ вместо на височина.

Само за момичета. Много от вас ще забележат, че кръвната глюкоза се повишава няколко дни преди менструация. Понякога предменструалните дози инсулин са  почти с 3 Единици по-високи, отколкото в средата на цикъла. Въпреки това, в първите дни на менструацията, необходимостта от инсулин може да падне, предразполагайки към хипогликемия. Ако забележите такива проблеми при себе си, проверете нивото на кръвната си глюкоза особено внимателно в дните, които са непосредствено преди вашата менструация. Това ще ви помогне да регулирате инсулиновите дози, да ги увеличите точно преди месечните цикли, ако е необходимо, и след това да ги понижите отново. Това е напълно нормална ситуация, особено ако менструалният ви цикъл е нередовен и непредсказуем, което често се наблюдава през първите 6-12 месеца след първия цикъл. Не забравяйте, че високият HbA1c увеличава вероятността от нередовна менструация.

Съвет: Внимание, момичета! Много момичета и без диабет натрупват излишни килограми в продължение на няколко години след първия менструален цикъл, особено ако намалят количеството на физическата активност. Това се дължи на факта, че те продължават да ядат едно и също количество храна, въпреки че вече са спрели да растат на височина. Повечето момичета порастват след получаването на менструация  само с още 6-8 см. Този проблем е още по-изявен при момичетата с диабет, тъй като за тях е особено трудно да отслабнат. Ето защо е важно момичетата с диабет да намалят както обема на храната, така и дозата инсулин, когато темповете им на растеж се забавят и особено след достигане на окончателния ръст.

Височината и теглото трябва да се измерват редовно. Децата и юношите с диабет, когато развиват диабет, обикновено са малко по-високи от здравите си връстници, но крайният им растеж е в нормалните граници. Лош контрол на диабета, особено по време на ранния пубертет, води до забавяне на растежа. Може да има забавяне в пубертета, момичетата нямат менструация или началото й е забавено. Обикновено и HbA1c е висок в такива случаи, но може да не е, когато липсата на инсулин е съчетана с лошо хранене. Следователно, по отношение на картината на растежа, е много важно да се вземат предвид както необходимостта от инсулин, така и храненето. Лечението с инсулинова помпа значително подобрява скоростта на растеж при лош контрол на диабета, поради адекватното снабдяване с базален инсулин.

В продължение на няколко години след пубертета, необходимостта от инсулин намалява до нивото за възрастни, обикновено до 0,7-0,8 Ед/кг/ден.

ПОТРЕБНОСТ ОТ ИНСУЛИН ЗА МЛАДИТЕ ХОРА
(СЛЕД ФАЗАТА НА РЕМИСИЯ „МЕДЕН МЕСЕЦ“)

ПРЕДПУБЕРТЕТ        0,7 – 1 Единица на килограм тегло за денонощие (Ед/кг/ден), обикновено около 1 Ед/кг/ден

ПУБЕРТЕТ                    МОМЧЕТА: 1,1 – 1,4 Ед/кг/ден, понякога повече

                                        МОМИЧЕТА: 1 – 1,2 Ед/кг/ден

СЛЕД ПУБЕРТЕТА    МОМЧЕТА: ОКОЛО 1 Ед/кг/ден на 18 – 19 години, а след години – по-малко

                                        МОМИЧЕТА: ПО-МАЛКО ОТ 1 Ед/кг/ден няколко години след първата менструация

Практически съвети:

1. За промяна на болусния инсулин:

Измервайте кръвната си глюкоза преди хранене и два часа след хранене. Записвайте резултатите, за да направите по-лесно анализ на случващото се. Стремете се да поемате едно и също количество въглехидрати на съответното хранене, докато правите анализа си. Ако кръвната ви глюкоза е висока (над 7 ммол/л) преди хранене и над 10 ммол/л 2 часа след хранене в продължение на два-три дни за едно и също хранене, увеличете болусния инсулин с 1-2 единици. Запишете резултата.

За по-голяма точност вижте статията за Коригиращия Фактор.

2. За промяна на базалния инсулин:

+ Добавяйте към своята доза базален инсулин 1 единица на поставяне, докато кръвната ви глюкоза в 2.00-3.00 ч. през нощта не достигне 5-6 ммол/л.

+ Почакайте няколко дни преди поредното повишение на дозата, за да прояви инсулинът своя пълен ефект.

+ Ако кръвната ви глюкоза остава висока сутрин, независимо, че стойността в 2.00-3.00 ч е около 6 ммол/л, ще ви потрябва друг вид базален инсулин. Инсулините с продължително действие като Лантус и Тресиба са по-добрата алтернатива. Инсулиновата помпа, която доставя необходимото количество инсулин през нощта е може би даже по-добрият вариант.

3. Не пропускайте дозата си инсулин.

Никой не казва, че е лесно да запомните кога трябва да си правите всичките инжекции. Но ако пропуснете дозата си инсулин, това влияе на повишаването на HbA1c, особено по време на пубертета. Опитайте се да намерите начин, който ненатрапчиво и без досада да ви напомня редовно да си слагате инсулин. Задавайте аларми на телефона си, за поставянето на базалния инсулин и ако се храните в един и същи час. Някои писалки имат памет, така че можете да видите, кога сте сложили последната инжекция и в каква доза. Ако използвате инсулинова помпа, то повечето помпи имат памет, където се записва дозата преди храна заедно с общото количество инсулин, въведен за денонощие. Не е лоша идея и да помолите родителите да ви напомнят.

Ако не се справяте с режима на многократно инжектиране и кръвната ви глюкоза е много вариабилна (лабилен диабет) по време на пубертета, обсъдете със своя ендокринолог вариант за лечение с инсулинова помпа.

4. И родителите са хора.

Може да се окаже трудно в пубертета да понесете мрънкането и досадното понякога внимание от страна на родителите си. Но в същото време, ви е необходима тяхната подкрепа. Опитайте да гледате на тях като на „треньори по диабет” вместо като на “досадни диабетни родители“. Добрият отборен играч винаги има добър треньор зад гърба си. Даже Ливърпул нямаше да спечели толкова мачове без добър треньор.

5. Тийнейджъри вегетарианци.

Строгото вегетарианство или вегетарианската диета могат да доведат до нарушаване на баланса между количеството белтъчини и въглехидрати в диетата. Това е следствие от факта, че вегетарианските продукти съдържат много по-малко белтъчини, от животинските. Лактовегетарианската диета включва мляко и млечни продукти, което доставя повече белтъчини. Във вегетарианска диета с повишена пропорция плодове може да има даже по-голямо количество захар, отколкото смесената диета. Но, ако се отделя нужното внимание и се балансира диетата, много вегетарианци се чувстват добре и не страдат от недостиг на витамини и минерали, независимо от диабета си. Ако сте в средата на пубертета и по-големи, няма да имате проблеми с ръста заради вегетарианството.

6. Създайте си лесни навици, свързани с обичайния ви ритъм.

Например, можете да проверявате кръвната си глюкоза, когато се събудите сутрин, а после да си поставите инсулина преди или след сутрешния душ в зависимост от нивото на кръвната глюкоза.

7. За българските седмокласници.

Всички седмокласници с хронични заболявания, които са изброени в нарочен списък на Министерство на образованието имат право на прием след седми клас без изпити в някои техникуми и училища. Но не във всички. За целта, трябва да отидете във вашето Регионално управление на образованието (РУО) и да проверите какви документи трябва да подготвите, къде можете да кандидатствате и много важно  – в какъв срок се подават документите.

За съжаление, през тази година – 2020 г., заради извънредното положение не успявам да намеря в сайта на Министерство на Образованието актуална информация по въпроса. Единствено в архива им открих списък на хроничните заболявания, заради които е дадено право на прием след седми клас без изпити в някои техникуми и училища. https://www.mon.bg/bg/29. Моят съвет е да се обадите във вашето РУО https://www.mon.bg/bg/324 за повече информация.

Така както всички пръстови отпечатъци са уникални, така и дозите инсулин са различни за всеки, като понякога дори при едни и същи условия могат да работят по различен начин. А в пубертета, както вече разбрахме, се променят рязко. Това е логично, ако се замислим — ние се различаваме един от друг като индивидуалности и трябва да избираме дозите си инсулин така, че да подхождат както на нашия индивидуален начин на живот, така и на житейския етап, в който се намираме.

Използвана литература:

R. Hanas, Type 1 Diabetes in Children, Adolescents and Young Adults, 2005, Uddevalla, Sweden

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *