Статии за диабета

Правила за здравословно хранене

По материали от вестник „Клуб Д

„Сладките“ хора често питат: „Какво мога да ям”? Захарният диабет (по-надолу в текста ще използваме за по-кратко само диабет) е нарушение в обмяната, което засяга по различни начини възможностите на тялото да използва доставената от храната енергия.

Какво представлява „диетата при диабет”? Това е здравословен начин на хранене, който се препоръчва на всички хора. Единствената разлика е, че диабетиците трябва да обръщат по-голямо внимание на мерките за контрол на теглото, както и да следят стриктно нивата на кръвната глюкоза, артериалното налягане и холестерола. При здравите хора регулирането на стойностите на кръвната глюкоза е автоматично (не е необходимо да бъде управлявано).

За да улеснят постигането и поддържането на препоръчваните нива на кръвната глюкоза, артериалното налягане и холестерола, „сладките“ хора също така трябва да се движат редовно – по половин час всеки ден от седмицата. Целта на диетата и на редовната физическа активност е да се постигне баланс между вноса и разхода на енергия.

Прочетете цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *