Статии за диабета

Трите стъпки – записвай, анализирай, реагирай: лесен начин за управление на диабета

Оригиналната статия може да намерите на адрес https://www.diabettech.com/cgm/the-3rs-record-review-react-a-straightforward-way-to-manage-your-diabetes-doc-gbdoc/

От опита на Тим – английски блогър с диабет тип 1 от 30-години

Първо, бих искал да кажа, че съм обмислял тези стъпки дълго и упорито и прилагането им се превърна в кулминацията на моя възглед за това как могa най-добре да управлявам своя диабет. От това, което прочетох в онлайн общността на хората с диабет и научих през живота си, стигнах до извода, че ежедневната реалност за управление на диабета се свежда до две неща.

Първото от тях е да приемете, че вашият диабет трябва да бъде управляван именно от вас самите. Не от личния ви лекар, не от правителството, не от Световната Диабетна Асоциация или от вашата здравна каса. А от вас. Имате картбланш да се лекувате. Да правите промени. Да коригирате дозите инсулин и да експериментирате. Вашият екип за диабет и личният ви лекар ви позволяват това. Те биха искали да го направите. За тях е по-лесно да провеждат срещите си с вас, ако вие поемете контрола на диабета си. Те наистина биха искали да хванете нещата с две ръце, да разберете как работи вашият диабет и да се присъедините към нас в невероятното приключение „Моят диабетен научен експеримент“. Това е първото нещо, с което трябва да се справите.

За мнозина това е достатъчно трудно. Приемането, че всичко в живота ви опира до вас и само до вас, може да бъде плашеща и отрезвяваща мисъл за много хора. Още по-трудно е да приемете, че справянето с диабета също зависи само от вас и че лекарите и сестрите наистина биха се радвали, ако се научите да го правите. Но това е точно така. Не е лесно да научиш някои истини  и е истина да кажем, че много от нас мислят, че е трудно да контролират сами своя диабет. И тук стигаме до отговора на въпроса защо онлайн общността на хората с диабет е толкова успешна. Здравната система може да ви предостави информация и да ви даде старт с първоначалното обучение при диагностициране, но това е само груба карта за това как да се справите с управлението на диабета си. Трябва да продължите да се самообучавате. Трябва да поемете отговорност да поддържате себе си живи и в състоянието, в което искате да  живеете. Отрезвяваща мисъл, нали?

Но как да направите това? Ако имате диабет тип 1, вие си инжектирате инсулин в подходящи количества, за да живеете и да поддържате кръвната си глюкоза там, където трябва да бъде. Ако имате диабет тип 2, трябва да внимавате какво ядете, за да редуцирате отделянето на инсулин и да започнете да намалявате инсулиновата си резистентност и нивата си на висцерална мазнина. Може да се наложи да започнете да си инжектирате  инсулин и при диабет тип 2 – принципите остават същите.

И в двата случая има общ знаменател. Трябва да знаете как вашето моментно състояние се отразява на организма ви, за да можете да основавате действията си на това знание. И реалността на ситуацията е, че има ограничен брой техники за постигане на това. Засега все още нямаме Tri-corder на Star Trek (Tri-corder е многофункционално ръчно устройство от научнофантастичния сериал Star Trek, използвано за сканиране на сензори (околната среда), анализ и запис на данни, б.пр.), който да може непрекъснато да ви следи и да ви предоставя всяка малка подробност за това, което се нуждае от коригиране и как да го поправите! Какво е следващото най-добро нещо?

Трите стъпки – записвай, анализирай, реагирай. Те се отнасят до почти всичко. Те са необходими както при правенето на кръвния тест преди хранене, така и за прегледа на стойностите на кръвната ви глюкоза за един ден или за седмица.

Нека да преминем през тях и да разберем защо.

Записвай

Това е градивният елемент на цялото управление. Най-простият компонент. Атома, ако искате. Записването на нещата, които ви се случват. Можете да го направите повече или по-малко сложно, но добрият контрол зависи от ежедневното водене на записки (дневник).

Идея за дневник

Независимо дали сте тип 1 или тип 2, ако ще ядете, запишете кръвната си глюкоза преди хранене, въглехидратите (и мазнините и протеините, ако искате) на това, което ядете, и всички лекарства, или дозите инсулин, свързани с храненето. След това запишете стойността на кръвната си глюкоза два часа след хранене.

Правете това всеки път, когато ядете. Направете го посред нощ. Направете го четири часа след като сте яли. Направете го, когато спортувате. Забележете и запишете как се променя кръвната ви глюкоза, когато сте стресирани, изморени, страдате от безсъние или се борите да останете будни. Направете дневник на вашите дейности. Разбира се, може да се почувствате малко като игленик от многобройните кръвни тестове с глюкомер, но ще имате хубав дневник. Имате нужда от този дневник, за да забележите повтарящите се модели, да научите как реагира вашият организъм на различните неща, които ви се случват.

Ако имате тази възможност най-добре е да си сложите сензор (устройство за непрекъснат мониторинг на кръвната глюкоза). Това прави етапът Записвай несравнимо по-лесен и ви дава възможност да направите по-подробен дневник. Научете се да правите това всеки ден. То е основата за добрия контрол на диабета ви.

Тук много хора спират. Е, не бъдете един от тях. Продължете със следващите две стъпки и ще сте изминали дълъг път към самоуправлението на диабета си. Какви са те?

Анализирай

Е, вече имате всички тези данни за кръвната си глюкоза. Сега трябва да направите нещо с тях. И точно това е анализа.

Aко сте тип 1 вече имате връзка между храната, която сте поели в даден момент и съответните нива на кръвната ви глюкоза преди и след храненето. Тези цифри са ви необходими, за да установите дали сте си сложили точната инсулинова доза за съответния брой въглехидрати, които сте поели с храната. Ако сте тип 2, цифрите показват дали храната, която сте яли, влияе силно на нивата на глюкозата ви.

Може да погледнете стойностите за цял един ден и да видите дали вашите нива на кръвна глюкоза са били хаотични или са навсякъде добри и стабилни, да си припомните какво сте правили през този ден, за да определите защо се е получило така. Може да проверите и случаите, когато сте се чувствали по определен начин (тъжни, стресирани, изнервени или пък много щастливи) и какви са в отговор вашите нива на кръвна глюкоза.

Може да разгледате поредица от дни и да видите къде сте правили високи нива на кръвна глюкоза и къде ниски и да определите има ли нещо общо, което да ги е причинило.

Когато станете по-запознати с вашето състояние и ефектите от различните дейности и храни върху кръвната ви глюкоза, можете да отпадне необходимостта от постоянно тестване и анализ, но този процес ви позволява да разберете как реагирате на това, което се случва във вас и около вас. Когато записвате данните и след това ги анализирате, вие ще можете да видите как реагира организмът ви на всички промени, които правите. Което ни отвежда логично до…

Реагирай

Вече сте записали всички данни. Разгледали сте ги и сте установили моделите, които се срещат. Сега можете да вземете решение какво трябва да направите, за да промените нещата, ако това се налага.

Може да не трябва да правите нищо, ако всичко работи както трябва.

Възможно е да се наложи, обаче, ако нивата на кръвната ви глюкоза след ядене са твърде високи или твърде ниски, да обмислите промяна на съотношението инсулин/въглехидрати или да изберете да не ядете определен вид храна.

Можете да изберете да промените времето между поставянето на инсулина и започването на храненето или да направите промяна на базалния инсулин.

Може да изберете кои храни да комбинирате заедно, за да тествате влиянието им върху нивата на глюкозата си.

Може да решите, че само да следите броя на въглехидратите не е достатъчно и трябва да обърнете внимание и на количеството протеини, които поемате.

Може да решите, че трябва да се видите със специалист по диабет, който да ви помогне да решите някои проблеми, които сте идентифицирали.

Всички опции са валидни. Всички те са реакции. Всички идват от анализа на вашите записки. Някои от по-често срещаните проблеми, които може да решите по този начин можете да намерите тук. https://www.diabettech.com/diabetes/the-3rs-technique-what-t1ds-do-when-reviewing-and-reacting-doc-gbdoc/. Превод на български език на тази статия вижте на адрес: https://rosedesign.bg/techique/

И след като направите каквато и да е промяна, отново повтаряте трите стъпки, за да видите как реагира организмът ви на нея. Искате ли да управлявате диабета си? Трябва да знаете как да го направите, а това е лесен и добър начин за целта!

Бел. преводача: Като автор в Блогът на Светлана аз също споделям необходимостта от тези стъпки. За моя личен опит по тази тема може да прочетете в статията: Стъпка по стъпка. Две години по-късно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *