Статии за диабета

Техники за реакция

Оригиналната статия може да намерите на адрес: https://www.diabettech.com/diabetes/the-3rs-technique-what-t1ds-do-when-reviewing-and-reacting-doc-gbdoc/

От опита на Тим – английски блогър с диабет тип 1 от 30-години

Получих много коментари на статията, посветена на Трите стъпки за управление на диабета.

Въпросите, които ми бяха задавани най-често бяха: „Какво да търся?“ и „Как да реагирам?“ Първоначалната ми реакция към тях беше да отговоря, че те е най-добре да бъдат зададени на човек от сферата на професионалните грижи за диабета, но тъй като в статията стана дума за поемането на отговорност за себе си, самоуправлението на диабета и как да се научим да го управляваме, в тази публикация се опитвам да очертая някои общи модели (Анализ), които могат да се наблюдават в данните, както и някои неща, които хората правят, за да ги управляват (Реакция).

Искам да поясня, че трябва да продължите внимателно, ако не сте уверени и не знаете как да правите някои промени, като в такъв случай е най-добре да потърсите съвет от своя лекар или медицинска сестра в началото, докато не се научите сами. Много от често срещаните проблеми, които хората виждат, могат да бъдат решени сравнително лесно и това ще ви позволи да се справите с тях по-бързо. Дано това ви даде повече увереност в това, което се опитвате да постигнете. Опитах се да събера няколко от по-често срещаните проблеми в тази публикация, но ако имате притеснения, все пак препоръчвам да говорите с вашия екип за лечение на диабет.

Анализ

Ето няколко проблема, които редовно наблюдавам да се споделят във форума на diabetes.co.uk:

 • Нивата на кръвната глюкоза падат бързо след хранене
 • Хипогликемия малко след хранене
 • Хипогликемия 3-5 часа след хранене
 • Високи нива на глюкоза в кръвта след упражнения
 • Ниски нива на глюкоза в кръвта след упражнения
 • Високи нива на кръвната глюкоза 6-10 часа след хранене, независимо от удачно подбраната стойност на базалния инсулин
 • Постоянни колебания на нивата на кръвната глюкоза
 • Високи нива на кръвната глюкоза рано сутрин
 • Неочаквани хипогликемии до 4 часа след прием на инсулин с продължително действие (често нощен)

Това не е изчерпателен списък, но започва да описва някои от моделите, които може да започнете да виждате във фазата на анализ. Налични са различни техники за управление и подобряване на някои от тези неща, но всички те изискват грижи и се нуждаят от известно наблюдение.

Реакция

Виждате, че се оформят някои общи модели, които се появяват при много от нас. Какви са стратегиите за справяне с тях? Може ли да започнете да правите промени, без да се свържете с вашия ендокринолог? Отговорът на първия въпрос е в списъка по-долу. Отговорът на втория въпрос е да, ако сте достатъчно уверени в това, но както винаги, ако имате някакви притеснения, говорете със специалист по диабет.

Затова нека разгледаме списъка с модели и да видим какво обикновено правят хората в отговор.

1 и 2: Високи или ниски нива на кръвна глюкоза малко след хранене

Това обикновено е резултат на едно от две неща. Или неправилно съотношение инсулин / въглехидрати или неправилен момент на поставяне на инсулин.

Но също така този модел може да индикира и за неподходящи нива на базалния инсулин.

Време за поставяне на инсулин – ако правите хипогликемия малко след хранене, може би сте поставили инсулина твърде рано; ако обратно – направите висока стойност на кръвната глюкоза малко след хранене, може да сте сложили инсулина твърде късно. Какво е „твърде рано“ и „твърде късно“?

Обикновено инсулините с бързо действие започват да действат до 20-45 минути след поставянето им, като това време може да варира при различните хора. Също така действието им може да варира в зависимост от вида на храната, която поемате на съответното хранене.

Например, високото съдържание на мазнини и протеини в храната, заедно с въглехидратите, обикновено забавя времето, необходимо за разграждане на въглехидратите. Ако в такъв случай сложите инсулина в обичайното за вас време – да речем 15 минути преди хранене, ще настъпи момент веднага след храненето, в който инсулинът ще започне да действа, а храната още няма да се е разградила. Това ще доведе до много ниски нива на кръвна глюкоза веднага след хранене. Може да го избегнете, ако поставите инсулина непосредствено преди или след храненето (зависи колко е мазна храната).

Ако ядете храна с много въглехидрати, но с малко мазнини или протеини, тя ще се разгради по-бързо от вашия организъм и ако сте поставили инсулина малко преди ядене, той още може да не се е задействал в момента, в който в кръвта ви вече постъпват захарни молекули от разграждането на въглехидратите. Това ще доведе до високи нива на кръвна глюкоза малко след хранене. Отговорът е да увеличите времето между поставяне на инсулина и началото на храненето.

Всичко това изисква наблюдение и ако си попълвате проста табличка за всяко хранене (вид храна, количество инсулин, време на поставяне на инсулина, кръвна глюкоза след хранене), лесно ще установите коя храна какъв период от време (между поставяне на инсулина и начало на храненето) изисква.

Неправилно съотношение инсулин към въглехидрати – ако имате проблеми с нивата на кръвната глюкоза след хранене, това може да се дължи на факта, че не сте си поставили достатъчно или обратно, сте поставили твърде много инсулин.

(Съвет на преводача: Най-лесният начин да се справите с това е да прочетете внимателно Глава 15. Избор на инсулинови дози и Глава 19. Хранене при диабет от книгата на Рагнар Ханас. Вижте също Глава 5. Корекция на дозата инсулин от книгата „Обучаващо пособие за хората с диабет“)

Грешка в броя на въглехидратите. Възможно е да сте изчислили погрешно въглехидратите в храната си и да сте сложили твърде много или твърде малко инсулин, за да ги покриете. Това обикновено не е модел и по-често се случва еднократно.

3: Хипогликемия 3-5 часа след хранене

Това обикновено е причинено от неправилно съотношение инсулин към въглехидрати –  прекалено голяма доза инсулин, но може да бъде причинено и от неправилно ниво на базалния инсулин. За да са сигурни кое от двете е, обикновено хората трябва да преизчислят съотношението инсулин към въглехидрати, както е посочено по-горе. Ако това се окаже проблематично, струва си да проверите как да си направите базален тест. Ще научите как в тази статия –  Базален тест Както се казва в линка, след като бъдат идентифицирани основните проблеми, пътят към прогреса е много бавен. Когато правите корекции на базалния инсулин,  не променяйте с повече от 10% от общата базална доза наведнъж и дайте на новата доза няколко дни (поне два-три), за да се промени инсулиновото ви депо и да разберете как реално действа на организма ви новата доза. През цялото време наблюдавайте  и внимателно записвайте промените в кръвната си глюкоза. За съжаление, е необходимо да се въоръжите с търпение. (Съвет на преводача: Дали сте подбрали правилно нивото на базалния инсулин, най-добре се разбира от нивата на кръвната ви глюкоза през цялата нощ и три часа след хранене).

4 и 5: Високи или ниски нива на кръвната глюкоза след упражнения

Упражнението може както да повиши, така и да понижи нивата на кръвната глюкоза в зависимост от редица фактори. Аеробните упражнения от различни видове обикновено понижават нивата на кръвната глюкоза. Прочетете Глава 24. Физически упражнения от книгата на д-р Рагнар Ханас

А ето какво пише в ръководството за управление на диабета на д-р Вайнилович за физическите упражнения:

“ Физическите упражнения намаляват нивото на кръвната глюкоза за сметка на повишеното потребление на кръвна глюкоза от клетките на мускулите (повишава се чувствителността на клетките към инсулин).

При достатъчно ниво на инсулин в кръвта може да се увеличи рискът от хипогликемия.

Ако инсулинът е недостатъчно, след физическите упражнения кръвната глюкоза може дори да се увеличи.

Преди началото на физическите упражнения се препоръчва:

 1. Планирайте времето и интензивността на натоварването отрано, за да съгласувате активността си с приема на храна и инжекцията инсулин. Да се занимавате със спорт е добре 1–2 часа след поставянето на инсулина с бързо действие. Ако тренировката започва след 3 часа, трябва да хапнете допълнително. (Това е вярно, ако използвате човешки инсулин като Актрапид. Ако изполвате аналози на инсулина с ултрабързо действие като Новорапид, е по-добре да намалите болус дозата инсулин с 1–2 ЕД , ако тренировката се провежда 1–2 часа след поставяне на инжекцията.)
 1. Преди началото на тренировката проверете нивото на кръвната глюкоза. При кръвна глюкоза <5 ммол/л – трябва да хапнете въглехидрати (1–2 ХЕ ). Ако освен това имате «гладни» кетони в урината, трябва да почаката докато не се повиши нивото кръвната глюкоза.
 2. При кръвна глюкоза >15 ммол/л – проверете кетоните. Ако са повишени, то трябва да сложите 0,05-0,1 ЕД /кг тегло бърз инсулин допълнително и да почакате 1–2 часа.
 3. На всеки 30 минути тренировка ще ви трябват допълнително 1-2 ХЕ . По време и след тренировка задължително измервайте кръвната глюкоза, за да разберете каква е вашата индивидуална нужда от въглехидрати.
 4. Трябва да намалите дозите инсулин след тренировка – с 1–2 ЕД преди хранене и с 1–2 ЕД за нощта. Ако се занимавате със спорт редовно, то подобно намаляване на дозите може и да не е нужно.
 5. При рязко увеличаване на физическа активност, например, на детски лагер, общата доза инсулин за денонощие може да се намали с 25–40%.
 6. Ако искате да отслабнете, вместо допълнителен прием на храна при спортуване, намалете дозата инсулин.“

Бележка на преводача: При физическа активност може да ви е полезна е и следната таблица:

Принципът при аеробни упражнения е по-малко инсулин и повече въглехидрати.

Анаеробното упражнение е малко по-различно, поради начина, по който изисква използването на гликоген в мускулите. В резултат, ако правите анаеробни упражнения продължително време, това може да доведе до хипергликемия!

Отново съветът тук е редовно да записвате, за да видите как реагира тялото ви.  Може да се наложи да си сложите допълнително малко инсулин след упражненията, но за пореден път – малки дози и редовно тествайте, за да стигнете до правилните нива.

6: Високи нива на кръвна глюкоза 6-10 часа след хранене, когато базалният тест потвърди, че няма проблеми с базалната стойност

Този  почти винаги е свързано с вида на поетата храна. И показва защо воденето на дневник, в който си записвате вида на храната за съответното хранене  е наистина важно. За какви видове храна говорим? По принцип храни с високо съдържание на мазнини и много въглехидрати. Непосредствените виновници, които ми хрумват са пица, риба и чипс и сос къри с ориз и индийска питка нан. Обикновено броят на въглехидратите в тези храни е сравнително голям, но те също съдържат и много  мазнини и това причинява две неща. Първо: често се намалява чувствителността към инсулин. Второ: забавя се разграждането на въглехидратите, влизащи в кръвния поток.

Как да се справите с това? Първо, като научите какво всъщност се случва. За много от нас първоначалната абсорбция е последвана от шест до осем часа бавно, но непрекъснато повишаване на нивата на кръвната глюкоза. Справянето с това може да бъде трудно и ако сте на лечение с многократно инжектиране, вие трябва да си инжектирате допълнителни коригиращи дози инсулин на редовни интервали след храненето, за да опитате да поддържате нормални нивата на кръвната си глюкоза. При мен се е стигало до четири допълнителни дози.

Когато преминах на лечение с помпа, открих, че е добре да задам първоначален стандартен болус, последван от удължен болус, като удълженият болус продължава до шест часа и има същите инсулинови единици като първоначалния стандартен болус. Но това съм аз. За да разберете какво се случва с вас, трябва да анализирате и да тествате, докато нормализирате дозирането си. Наричаме го „Вашият научен експеримент за диабет“ по много добра причина!

7: Постояннo променящи се нива на кръвна глюкоза

Ако сте нагоре и надолу през цялото време, това обикновено сочи, че всички съотношения и дози не са съвсем правилни. В този сценарий става въпрос за връщане назад и преглед на случващото се, дали дозата ви е правилна. Често трябва да започнете от нулата. Първо, трябва да се уверите, че вашият базал е правилен. Ако не е, поддържането на всичко равно, стабилно и под контрол е изключително трудно. За целта е хубаво да си направите базален тест. След което коригирайте нивата на базалния инсулин с малки стъпки, търпеливо.

След като и това е направено, прегледайте болусните дози инсулин преди хранене. Помислете кога трябва да промените продължителността на времето между поставяне на болусния инсулин и храненето и как.

Ако никое от тези неща не сработи, тогава започнете да обмисляте промяна на това, което ядете. Може да е по-добре да намалите количествата въглехидрати в диетата си и да намалите необходимото количество инсулин (стига да преброите правилно въглехидратите). И винаги – записвайте и анализирайте, за да сте сигурни, че всичко работи по начина, по който сте се надявали.

И накрая, големите колебания на кръвната глюкоза могат да бъде причинени и от проблеми с абсорбцията на базалния инсулин, който използвате. В такъв случай можете да опитате да използвате различни места за инжектиране, които може би не са били използвани преди. Ако това не е възможно, трябва да се свържете с вашия лекар и да решите заедно за промяна в базалния инсулин и дали имате удебелявания на тъканта на местата за инжектиране.

8: Високи нива на кръвна глюкоза рано сутрин

Това е друг от онези модели, които могат да имат множество причини, поради което различни подходи могат да го разрешат. Най-честият проблем вероятно е Феноменът на зората, при който хормоналната система на тялото ви подготвя за началото на деня. Обикновено ще установите повишаване на нивата на глюкозата, започващо от 3 часа сутринта и продължаващо през цялата сутрин. При някои хора това е по-силно изразено. Данните сочат, че до 55% от всички хора с диабет тип 1 имат повишаване на кръвната глюкоза заради феномена на зората.

Има ограничени възможности за справяне с този феномен при режим на многократно инжектиране. По същество единственият начин да се справите, е да си поставите корекционна болус доза инсулин при събуждане.

Ако използвате помпа, базалната скорост може да бъде настроена така, че да се повиши малко преди времето на покачване, но това става след като внимателно сте записвали данните от няколко сутрини подред и сте ги анализирали, за да установите кога всичко това се случва.

Други причини за високи нива сутрин могат да са:

 • Ако сте на режим на многократно инжектиране, може би се изчерпва базалният ви инсулин. Това може да е проблем, ако базалът, който ползвате е Левемир или Лантус и се инжектирате с него при събуждане сутрин. За съжаление, това прилича много на феномена на зората и често двете могат да бъдат взаимосвързани.
 • Ефектът на Сомоджи, при който се случва хипогликемично събитие през нощта и естествените механизми на организма карат тялото ви да отделя глюкоза, за да се повиши отново нивото на глюкозата в кръвта, което води до хипергликемия при събуждане.
 • Храна с високо съдържание на въглехидрати и мазнини, консумирана късно вечерта, също води до повишаване на нивата на глюкозата сутрин, както е описано в точка шеста.

9: Неочаквани хипогликемии в рамките на 4 часа след поставяне на инсулин с продължително действие (често през нощта)

Този модел може да е резултат от лоша абсорбция или неправилни дози, когато се опитвате да постигнете добро 24-часово базално ниво. Най-добрият начин да идентифицирате проблема е да направите базален тест.

След като се направи базален тест и се установи дали се проявява ефект на Сомоджи или дали базалната доза инсулин е твърде висока, има няколко стратегии.

Ако се борите с хипогликемии през нощта, тогава наистина единственият отговор, който хората са измислили, е да намалите количеството на базалния инсулин и това се прави внимателно, стъпка по стъпка. Проблемът с намаляването на дозата базален инсулин е, че може да доведе до по-бързо намаляване на действието му и неочаквани максимуми на кръвната захар 18-24 часа по-късно, които могат да се покрият с корекция от допълнителен болус инсулин. Като алтернатива, времето за поставяне на базален инсулин може да се премести сутрин, така че да се правят наблюдения какво се случва през деня. В хормоналния цикъл на повечето хора има по-голямо изискване за базален инсулин през деня, което прави хипогликемичните епизоди денем по-малко вероятни.

Алтернативата, която много от нас са направили, е да разделим базалния си инсулин на две дози. Когато за първи път направих това, го разделих 50:50 и чрез внимателно наблюдение коригирах дозите. Поради някои проблеми с неочаквани хипогликемии, в крайна сметка отидох да се консултирам с моя ендокринолог, след това смених базалния инсулин от Lantus на Levemir и накрая, преминах на помпа.


бележка под линия

Както споменахме в началото на тази статия, това не е изчерпателен списък на всички модели, които можете да установите, но те са много от често срещаните. Безспорно е, че ако не ви е приятно да правите чести кръвни тестове и да използвате трите стъпки, за да наблюдавате себе си, тогава преди да направите каквито и да е промени, говорете с вашия диабетен екип. Инсулинът е опасно вещество и играта с него не се препоръчва.

Внимателното наблюдаване и малките бавни промени са най-сигурният начин да се коригира някой от отбелязаните модели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *