Диабет тип 1 при юноши и деца, Книги за диабета

Стрес при диабет тип 1

Стрес

Стресът и психическото напрежение влияят  на организма и винаги  повишават ниво на кръвната глюкоза заради действието на различни хормони.

Когато организмът е подложен на стрес, надбъбречните жлези отделят хормона адреналин, който на свой ред увеличава производството на глюкоза в черния дроб. За да обясним това, трябва да разберем нашето наследство от каменната ера. По време на този дълъг период стресът обикновено бил свързван със страх, например, мечешка атака. Алтернативите били: останете и се бийте или избягайте възможно най-бързо. И двата отговора изискват допълнителна енергия под формата на повишена кръвна захар. Различните индивиди са повече или по-малко чувствителни към тези реакции на тялото си.

Днес същата реакция на стрес може да настъпи пред телевизора, например, ако гледате нещо вълнуващо. Но в тази ситуация вие нямате полза от повишената кръвна захар. Човек без диабет автоматично ще отдели инсулин от панкреаса, за да възстанови баланса на глюкозата. Теоретично, за човек с диабет в тази ситуация, трябва да се постави малко повече инсулин. Но на практика е трудно да се направи, защото е трудно да се преценят нивата на всеки индивидуално, а стресът е различен всеки път. Препоръчва се да бъдете много внимателни, когато използвате допълнителен инсулин за коригиране на високата кръвна захар, причинена от стрес.

Прочетете цялата глава

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *