Статии за диабета

Базален тест

Оригиналната статия може да намерите на адрес:
https://mysugr.com/en/blog/basal-rate-testing

от Скот Джонсън

Търсите инструкции и информация за тестване на базалните си нива? Чудесно! Вие сте на правилното място!

Защо изследването на базалното ниво на инсулина е толкова важно? Тъй като основата на нашето управление на диабета е базалният инсулин. Ако базалният ни инсулин не е коригиран правилно, нищо друго не работи правилно. Когато нямате достатъчно базално ниво на инсулин, това е като да ходиш през подвижен пясък – вършиш много работа, но не постигаш напредък, или всъщност, дори потъваш в по-дълбоки проблеми.

Какво е тестване на базалното ниво на инсулина

За щастие, тестването базалното ниво на инсулина може да ни помогне да разберем дали трябва да направим корекции. Името обаче е подвеждащо, сякаш това е проста задача в списъка ви със задачи. Всъщност изисква време и много кръвни тестове, ако нямате сензор за постоянен мониторинг. И разбира се, трябва да се повтори няколко пъти, за да се уверите, че резултатите са точни.

Защо изисква много време?

Тъй като този тест се отнася до елиминиране на променливи, трябва да можете да сте сигурни, че всички промени, които виждате в кръвната си глюкоза, са резултат от базалния ви инсулин.

Елиминиране на променливи? При диабет? Ха! Успех с това, нали? Но не се притеснявайте, ние ще го разделим на прости инструкции за тестване на базално ниво. Но първо, нека да разгледаме някои основни факти и стъпки за подготовка.

Не само за лечение с помпа

Може би свързвате тестването на нивата на базалния инсулин с инсулинови помпи, което е разбираемо! „Базална скорост“ е фраза, която обикновено се свързва с инсулинови помпи. Но за тези, които са на лечение с многократни инжекции – и вие имате базално ниво – идва от вида на дълготрайния инсулин, който използвате като базален! Единствената разлика е, че ще имате малко по-малка гъвкавост, когато става въпрос за извършване на корекции.

Тъй като извършването на базалния тест включва гладуване, най-добре е да се насочите към онези части от деня, в които се яде по-малко  (така че да не е нужно да гладувате дълго) и да правите само по една част на ден.

Най-често срещаните времена може да изглеждат така:

 • Нощ – от 22.00 ч до 6.00 ч
 • Сутрин – 6.00 ч до 12.00 ч
 • Следобед – 12.00 ч до 18.00 ч
 • Вечер -18.00 ч до 22.00 ч

Тези времена не са задължителни, разбира се. Основната идея е да обхванете цялото денонощие, като тествате всяка от тези секции в различни дни. Също така ще искате да тествате всеки период повече от веднъж, дори преди да направите каквито и да било промени, за да сте сигурни, че всяко движение, което сте наблюдавали във вашите нива на кръвна глюкоза е резултат от базалния ви инсулин. Ще трябва да проверите отново всеки период, след като направите корекции, за да видите дали сте коригирали това, което сте възнамерявали да коригирате.

Споменах ли, че базалният тест е много работа? Не забравяйте, че фокусът е да премахнете възможно най-много променливи, така че всички промени, които виждате, да са от базалния ви инсулин. Поради това обичам да започвам с моя тест със стойностите на кръвна глюкоза, които съм имал през нощта. Когато става въпрос за елиминиране на променливи, записването на данните в дневник върши чудеса.

Подготовка

Докато се подготвяте, трябва да имате предвид няколко неща:

Започнете теста от ниво на кръвна глюкоза между 4,5 ммол /л – 10 ммол /л.

 • Последното ви хранене трябва да е било поне преди 4 часа, но не повече от 12 часа (гладуването твърде дълго може да накара тялото ви да прави неща, които ще объркат теста).
 • Не поемайте много мазнини или протеини в последното хранене. Те могат да забавят храносмилането толкова много, че това да повлияе на кръвна ви глюкоза дълго след 4 часа.
 • Последният ви болус (време на хранене или инсулин за корекция) трябва да е поставен поне преди 4 часа.
 • Да няма резки промени в кръвната глюкоза през последните 6 часа (заради  хормони).
 • Да няма необичайни спортове или занимания през последните 12 часа.
 • Без алкохол през последните 12 часа.
 • Да няма голям стрес или заболяване по време на теста
 • Ако използвате инсулинова помпа, не правете теста в първия или последния ден от смяната на инфузионния си сет.

Извършване на теста

Тази част се отнася до събирането на данни. Опитайте се да планирате тази част от деня си, която изследвате, така, че да не правите неща, които биха повлияли на кръвната ви глюкоза (няма проблем, нали?). Не забравяйте да запишете всичко.

 • Не яжте нищо! Това е трудно, но изпълнимо. Не забравяйте, че става дума само за кратка част от деня. След като сте готови, можете да ядете всичко, което харесвате.
 • Проверявайте кръвната си глюкоза на всеки час (съвет: задайте си аларми на телефона, например) и правете старателно записи. Запишете времето и резултата от всеки тест.
 • Проверете кръвната си глюкоза, ако усетите признаци на хипогликемия. Ако имате, спрете теста за базал и лекувайте хипогликемията. В зависимост от това колко далеч сте в теста, току-що научихте нещо много полезно за базалния си инсулин!
 • Ако кръвната ви глюкоза е твърде висока, спрете базал теста и направете коригираща доза инсулин за високата кръвна глюкоза. Не се разочаровайте! Отново научихте нещо полезно.
 • Не извършвайте необичайна физическа активност по време на теста.

След теста (и след като получите малко храна!)

Разгледайте данните си. Някакви необичайни движения в нивата на кръвната ви глюкоза? Наричам необичайни колебания по време на теста по-големи от 1 – 2 ммол/л.

И нали си спомняте, че вече ви казах, че теста трябва да се  повтори? Добре е да има двойна проверка. Виждате ли същото това необичайно движение отново в подобно време, но в друг ден? Ако е така, можете да бъдете доста сигурни, че базалният ви инсулин трябва да се коригира.

Ами ако сте със сензор CGM?

Все още ли трябва да направите цялото това тестване? По мое лично мнение, да, но може би не толкова често.Сензорите предоставят много полезна информация, но те не измерват действителната кръвна глюкоза. Те измерват нещо, наречено интерстициална течност, което има тясна връзка с количеството на глюкозата в кръвта ви, но това не е едно и също нещо.

Когато става въпрос за коригиране на вашия базален инсулин, искате резултатите от тестовете ви да бъдат възможно най-надеждни и точни. Сензорът може да облекчи болката при тестване на базалния инсулин, стига да проследява точно. В крайна сметка решението зависи от вас.

Вярвате ли на това, което виждате? Въпреки това, направете и няколко засичания на сензора си с глюкомер, за да сте сигурни.

Тогава започва промяната

Първият ви инстинкт ще бъде да направите големи промени в стойността на базалния си инсулин. Не го правете! Променяйте бавно и по-малко и споделете за промените, които възнамерявате да направите с вашия лекар или диабетен екип.

По-правилно е да прилагате малки промени, обикновено 10% или по-малко, и след това да видите как върви. Може да е истински тест за вашето търпение да правите промени толкова бавно, но е по-добре, отколкото да правите големи промени, които могат да ви засилят към много ниски или много високи стойности на кръвна глюкоза.

По-добре безопасно, отколкото да съжалявате впоследствие, особено ако вашите заключения от теста за базален инсулин са били грешни.

Ако сте с помпа?

Извършването на много специфични корекции на базалната скорост е една област, в която терапията с помпи наистина е безценна. С инсулинова помпа можете да програмирате много различни базални скорости  за всеки час от деня (или повече).

Трябва да съобразите времето, свързано с базалните настройки на инсулинова помпа. За да видите промяна на кръвната си глюкоза по обяд, трябва да коригирате базалната си скорост поне 60-90 минути преди това.

Също така е много изкушаващо да „пренастроите“ основния си профил, само защото можете. Базалният профил може да стане много сложен, с множество върхове и долини, но не така недиабетичният панкреас отделя инсулин. Поддържайте основния си профил възможно най-прост.

На инжекции?

Това е област, която не ми е много позната. Използвам инсулинова помпа от твърде дълго време (започнах в средата до края на 90-те). Всъщност, дори трябва да почета и да направя някои собствени проучвания, за да ви кажа какви са сегашните дългодействащи инсулини.

Но голяма част от това, за което сме писали тук,  се отнася и за вас. Ако направите такъв тест и представите всички данни и информацията, която сте събрали на вашия екип за лечение на диабет, те могат да ви дадат много голяма целувка! Извършването на корекции ще бъде много по-лесно за тях, ако имат толкова много информация, с която да работят.

В какво да се целим?

За повечето хора базалният инсулин представлява около 40-60 процента от денонощните им нужди от инсулин. Въпреки че, ако ядете много въглехидрати, ще имате по-нисък процент като базален, а ако ядете много малко въглехидрати, ще имате по-висок процент като базален.

Но не забравяйте, че вие не сте „повечето хора“. Вие се познавате най-добре и ако данните ви подкрепят нуждата от промяна извън нормата, тогава направете това, което трябва да направите.

Солидна основа

Правилно изчисленият ви базален инсулин или правилно настроената базална скорост, ако сте с помпа,  ще ви даде основа от камък, а не от пясък. Тогава лесно ще забележите проблеми с храненето или болусния инсулин, които може да са били замаскирани преди, и вие ще можете да ги оправите. Ще спите по-добре, като знаете, че кръвната ви глюкоза трябва да остане точно там (през повечето време), където й е мястото и ще имате увереност, която може да не сте се чувствали преди това.

Няма как да заобиколим факта, че базлният тест  е бавен и труден процес, иска много работа и не е много комфортен… Но си заслужава напълно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *