Настинки, температура, заболявания
Когато боледувате, имате инфекция, особено ако тя е придружена от висока температура, секрецията на хормоните се увеличава, което повишава нивото на кръвната глюкоза (особено глюкагон и кортизол). Това значително увеличава нуждата ви от инсулин. От друга страна по време на болест, хората по-рядко се хранят и повече почиват. Тези фактори се противопоставят един на друг. Ето защо, основното правило е да се опита да не се намалява дозата на инсулина, въпреки намаляването на апетита и намаления прием на храна. Започнете с въвеждането на обичайната си доза. Измервайте кръвната си захар преди всяко хранене и коригирайте дозата инсулин. Ако нивото на кръвната ви захар е над 10 ммол/л, можете да увеличите дозата с една единица наведнъж (половин единица, ако дозата преди хранене е по-малка от 3 единици, две единици, ако е над 10 единици), докато стойностите станат по-добри.