Книги за диабета, обучаващо пособие за хора със захарен диабет

Глава 7. Декомпенсация на диабета и съпътстващи заболявания

Глава 7.

Декомпенсация на диабета и съпътстващи заболявания

За всеки човек с диабет нивото на кръвната захар може периодично да се повишава до високи цифри. Ако нивотo на КЗ е подскочило дори и до 18–20 ммол/л, но се чувствате нормално, не бързайте да поставяте допълнителна доза инсулин, особено, ако бързият, вече въведен инсулин не е приключил действието си.

Пропуснете «закуската» и измерете нивото на КЗ след 2 часа. Ако е все още високо – поставете допълнителна доза инсулин. Периодично появяващите се високи показатели на КЗ (ако са своевременно коригирани) не водят до голямо влошаване на контрола на диабета.

Ако нивотo на КЗ е подскочило и се чувствате недобре: прилошава ви, повръщате, боли ви корем, усещате слабост – трябва незабавно да проверите кетоните в кръвта или урината. Ако има кетони, това е показател, че вече дълго време нивото на КЗ е повишено, има липса на инсулин и трябва да се предприемат бързи мерки. Именно наличието на кетони в кръвта, а не високата КЗ ви карат да се чувствате зле.

Ако редовно си слагате инсулин, кетоацидоза е слабо вероятна. Но появата и, дори при правилна инсулинотерапия, може да е свързана с наличието на съпътстващи заболявания: възпаление на белите дробове, грип и т.н.

Съществува терминът «лабилен диабет». Той се характеризира с чести периоди на декомпенсация и кетоацидоза. Но при внимателен разговор с пациента и анализ на причините за декомпенсация, често става ясно, че «неуправляем» е не диабетът, а пациентът, който пропуска да си инжектира инсулин.

Прочетете повече

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *