Книги за диабета, обучаващо пособие за хора със захарен диабет

Глава 8. Физически упражнения

Глава 8.

Физически упражнения

Физическата активност е много важна за поддържане на добра обща форма и самочувствие.

Физическите упражнения намаляват нивото на КЗ за сметка на повишеното потребление на кръвна захар (КЗ) от клетките на мускулите (повишава се чувствителността на клетките към инсулин).

При достатъчно ниво на инсулин в кръвта може да се увеличи рискът от хипогликемия.

Ако инсулинът е недостатъчно, след физическите упражнения КЗ може дори да се увеличи.

Преди началото на физическите упражнения се препоръчва:

  1. Планирайте времето и интензивността на натоварването отрано, за да съгласувате активността си с приема на храна и инжекцията инсулин. Да се занимавате със спорт е добре 1–2 часа след поставянето на инсулина с бързо действие. Ако тренировката започва след 3 часа, трябва да хапнете допълнително.

С ултрабързите аналози е по-добре да намалите дозата инсулин с 1–2 ЕД , ако тренировката се провежда 1–2 часа след инжекцията.

  1. Преди началото на тренировката проверете нивото на КЗ. При КЗ<5 ммол/л – трябва да хапнете въглехидрати (1–2 ХЕ ). Ако освен това имате «гладни» кетони в урината, трябва да почаката докато не се повиши нивото на КЗ.
  2. При КЗ>15 ммол/л – проверете кетоните. Ако са повичени, то трябва да сложите 0,05-0,1 ЕД /кг тегло бърз инсулин допълнително и да почакате 1–2 часа.
  3. На всеки 30 минути тренировка ще ви трябват допълнително 1-2 ХЕ . По време и след тренировка задължително измервайте КЗ, за да разберете каква е вашата индивидуална нужда от въглехидрати.
  4. Трябва да намалите дозите инсулин след тренировки – с 1–2 ЕД преди хранене и с 1–2 ЕД за нощта. Ако се занимавате със спорт регулярно, то подобно намаляване на дозите може и да не е нужно.

При рязко увеличаване на физическа активност, например, на детски лагер, общата доза инсулин за денонощие може да се намали с 25–40%.

  1. Ако искате да отслабнете, вместо допълнителен прием на храна при спортуване, намалете дозата инсулин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *