Книги за диабета, обучаващо пособие за хора със захарен диабет

Глава 9. Редовно наблюдение на диабета

Глава 9.

Редовно наблюдение на диабета

И така, надяваме се, че сте успели да приемете и осъзнаете своето състояние и сте усвоили основните правила за живот с диабет. В първите няколко месеца след поставяне на диагнозата, вие трябва да се научите да държите своята кръвна захар под контрол.

Още веднъж ще повторим, че целта на правилното управление на диабета е вашето добро общо самочувствие и намаляване риска от усложнения.

Трябва да отбележим, че вие можете да се чувствате добре и при нива на КЗ 10–12 ммол/л. Но подобно «добро самочувствие» ще ви осигури много проблеми в бъдеще. За нормалната работа на вашия организъм такива нива на КЗ са неподходящи. Излишните молекули на глюкозата се свързват с клетъчните протеини и други молекули, натрупват се в стените на малките и големи кръвоносни съдове, които стават крехки и променят структурата си. Функцията на жизнено-важните органи е нарушена, започват да се развиват така наречените късни усложнения на диабета.

Основни усложнения на диабета

  • Микроваскуларни усложнения:
  1. Диабетна ретинопатия – ретинална лезия
  2. Нефропатия – увреждане на бъбреците
  3. Невропатия (дистално и автономно) – поражение на нервните влакна.
  • Макроваскуларни усложнения:
  1. Ангиопатия на съдовете на краката (нарушение на кръвоснабдяването на тъканите на краката).
  2. Атеросклероза на съдовете на сърцето и мозъка (води до развитие на инфаркт и удари).

Диабетът изисква редовно наблюдение. Дори с добро усещане и липса на оплаквания, е необходимо да се намери време и най-малко веднъж всяка година да се подлагате на задълбочен преглед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *