Статии за диабета

Смарт Капачка-таймер за еднократна инсулинова писалка

От Валери А. Б.

Един проблем, който понякога възниква при използването на инсулинови писалки е дали инсулинът е бил поставен или не. Макар и не много често, това може да се случи и да причини сериозни тревоги както за децата, така и за възрастните. Поставянето на повторна доза инсулин може да доведе до тежка хипогликемия, а непоставянето на дозата – до повишаване на кръвната захар до 15-20 ммол/л, което не е приятно за гледане.

В нашето ежедневие се е случвало синът ни, увлечен в игра на компютъра и хранил се на бюрото, да не може да си спомни дали си е поставил инсулиновата болус доза или не. Или пък сутрин в полузаспало състояние – дали е поставил базалния инсулин, в нашия случай Тресиба.

Когато се използват писалки за многократна употреба, в които инсулинът е на флакон и се сменя, проблемът може да се реши чрез използване на писалка с памет и дисплей, който показва преди колко време е поставена последната доза инсулин. Такива писалки, например, са моделите NovoPen Echo, Novopen 5 и Novopen 6. Ние използваме такава за Новорапид. Но също така използваме и Фиасп и Тресиба, а те са на еднократни заредени писалки и при тях няма как да се провери дали и кога е поставен предходният инсулин. Същият проблем възниква и при използването на Новорапид в еднократни писалки, който е разпространен в чужбина и е доста по-удобен, отколкото всеки път да се подменя флакона в писалката за многократна употреба.

И така възниква въпросът как при писалките за еднократна употреба да може да има помощник, който да показва кога е поставен предходният инсулин. Един такъв помощник са Смарт Капачките наречени от производителя „Timesulin”, които описвам в настоящата статия.

Цялата статия прочете тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *